Ιερή Μήτρα

Η Μήτρα δεν είναι για να αποθηκεύει πόνο και φόβο, η Μήτρα είναι για να δημιουργεί και να γεννά τη Ζωή…

Σε αυτή τη πρώτη ανάρηση του blog του The Joy of Birth δε θα γράψω για τον τοκετό, τον θηλασμό, ή τον σεβασμό στη γέννα, όπως πολύ φυσικά θα περίμενε κανείς από εμένα. Ούτε θα σας μιλήσω για τις επιλόχειες διαταραχές (αν και δεσμεύομαι να το κάνω σε άλλη ανάτηση), ή τα ανήκουστα ποσοστά καισαρικής στην Ελλάδα. Δε θα σας μιλήσω για τις δυσκολίες που πολλές γυναίκες συναντούν στη διαδικασία να συλλάβουν τη ζωή, ή καθώς προσπαθούν να χωρέσουν στο νέο ρούχο της μητρότητας για να την αναθρέψουν. Δε θα σας γράψω ούτε για τη ταπείνωση και τον εξευτελισμό που πάρα πολλές γυναίκες σήμερα βιώνουν κατά τη πιο ιερή στιγμή της ζωής τους. Μα και ούτε για την πικρή αδυναμία πολλών γυναικών να συνδεθούν με το μωρό που τόσο πολύ περίμεναν να έρθει στη ζωή τους, ή να επαναναφέρουν τις ισορροπίες στη ζωή τους σαν μητέρες πιά.

Θα γράψω για κάτι που αν και δε μιλάει συγκεκριμένα για όλα αυτά, εν τούτοις τα περιλαμβάνει όλα. Είναι η αρχή και το τέλος όλων όσων περιστρέφονται γύρω από τη μητρότητα, την ανατροφή των παιδιών, και την αστείρευτη δημιουργική δύναμη όλων των γυναικών, που έχουν ή δεν έχουν γίνει η δεν θα γίνουν μητέρες στη ζωή τους. Είναι το λίκνο της θηλυκής ζωτικής μας ενέργειας.

Πάνω στη διαδρομή της προσωπικής μου ανάπτυξης και της επαγγελματικής μου εξέλιξης (αυτά τα δυο πάνε πάντα μαζί) συνειδητοποίησα πως για να είμαι σε θέση να υποστηρίξω εμένα, τα παιδιά μου και τις γυναίκες που με συναντούν, θα πρέπει να ανατρέξω πρώτα στη θεραπεία του πιο σημαντικού μου κέντρου. Για να βοηθήσω κάθε γυναίκα να ενδυναμωθεί προκειμένου να συλλάβει, να κυοφορήσει, να γεννήσει, να αναθρέψει θα πρέπει να πάω πίσω…Πίσω σε αυτή την αρχέγονη ενέργεια που κάθε γυναίκα έχει μέσα της και που μέσω αυτής ταυτίζεται με κάθε άλλη γυναίκα στη προγονική της γραμμή, αλλά και με κάθε γυναίκα και άνδρα με τον οποίο σχετίζεται σήμερα.

Σε αυτή τη πρώτη ανάρτηση λοιπόν θα κάνω ποδαρικό γράφοντας λίγα (πρώτα) λόγια για τη Μήτρα μας. Θα αναφερθώ σε αυτή τη κρυμμένη δύναμη των γυναικών που έχει χαθεί και ξεχαστεί στα βάθη των αιώνων. Ακόμη και αυτή η απλή αναφορά που δίνει χώρο στην ανακάλυψη και την επίγνωση της μήτρας μας, κάτι που σχεδόν καμιά μας, συμπεριλαμβανομένης και εμού της ιδίας ποτέ δεν έδωσε την ευκαιρία στον εαυτό της να κάνει, αυτή η συνειδητοποίηση του δυναμικού της, αποτελεί μια καθοριστική αρχή  στη θεραπεία της κάθε γυναίκας. Ίσως στη πιο βαθιά της θεραπεία. Μια θεραπεία που έρχεται φυσικά καθώς εμείς επιστρέφουμε στο αρχέγονο σπίτι μας, αυτό από το οποίο  φιλοξενηθήκαμε καθώς ενσαρκωνόμασταν. Μέσα από το οποίο μετουσιωθήκαμε και γεννηθήκαμε. Είναι η επιστροφή στη μήτρα μας, τη πρώτη αγκαλιά αγάπης την οποία μετά τη γέννηση μας αναζητούμε σε όλη μας τη ζωή.

Η μήτρα της μάνας μας ήταν το πρώτο μέρος στο οποίο πήραμε μια πρώτη αίσθηση του τί μπορεί να είναι αγάπη, στο οποίο σχηματίστηκε η πρώτη μας σκέψη, μας αποκαλύφθηκαν τα πρώτα μας όνειρα και αναπτύχθηκαν οι πρώτοι μας φόβοι. Ήταν το μέρος στο οποίο δεν είχαμε καμία ανάγκη, και όλες οι επιθυμίες μας εκπληρώνονταν πριν ακόμη δημιουργηθούν. Οι διδαχές της μήτρας έχουν συναντηθεί σε Ινδικές, Θιβετιάνικες, Ινδιάνικες, Χριστιανικές (Γνωστικιστικές), Αιγυπτιακές και Εβραϊκες παραδόσεις. Στην ουσία σε όλες τις παραδόσεις, καθώς όλη η σοφία για τον κόσμο υπήρξε αρχικά μέρος της μιας Ενιαίας Αλήθειας που έρεε άφθονη πριν πολλές χιλιάδες χρόνια σε ολόκληρη τη Γη.

Όλοι μας έχουμε γεννηθεί από μια μήτρα, κι όμως αυτό το όργανο είναι αυτό που γνωρίζουμε τα λιγότερα. Και αυτό είναι το μεγάλο παράδοξο και ταυτόχρονα η μεγάλη πλάνη στην οποία έχουμε περιέλθει εμείς οι γυναίκες, καθώς η μήτρα μας κρατάει τη μεγαλύτερη δύναμη που κατέχει μια γυναίκα. Τη δύναμη να (ανα)θρέψει, να μεγαλώσει και να δημιουργήσει τη νέα ζωή. Ο σημερινός δυτικός (ιατρικοποιημένος και φαρμακοεξαρτώμενος) πολιτισμός αναγνωρίζει στον άνθρωπο μόνο την ύπαρξη του σώματος και του νού (σκέψης), τον αντιμετωπίζει σα μια μηχανή, ένα ρομπότ, αγνοώντας το συναισθηματικό (αστρικό), το ενεργειακό (αιθερικό) και το ψυχικό του σώμα, που ισόποσα συνυπάρχει και αποτελεί το άτομο. Διαχειρίζεται τη μήτρα (και τις ωοθήκες) σαν ακόμη ένα όργανο στο σώμα της γυναίκας που είναι σε θέση «απλώς» να γεννά ένα μωρό. Αυτό και μόνο.

Όμως η μήτρα είναι τόσα μα τόσα περισσότερα από αυτό. Είναι το όργανο, το σημείο, το κέντρο, μια κατάσταση ύπαρξης που γεννά πρώτα από όλα εμάς τις ίδιες σε μια ολοκληρωμένη εκδοχή μας, που γεννά νέες πραγματικότητες, που κρατάει τη δύναμη για βαθιά μεταμόρφωση, τη δική μας και όσων ερχόμαστε σε επαφή. Η μήτρα είναι ο θηλυκός πυρήνας της γυναίκας μια γεννήτρια τρομακτικής δυναμικής, ζωτικότητας και απεριόριστης ευεξίας, αισθησιακής και αισθαντικής δύναμης και εκδήλωσης. Δεν γεννά μόνο παιδιά, αλλά επιπλέον γεννά την πληρότητα του θηλυκού πνευματικού δυναμικού, της προσωπικής θεραπείας, και τα βάθη των σχέσεων τις οποίες όλοι λαχταρούμε.

Εμείς οι γυναίκες έχουμε χωριστεί τόσο πολύ από τη μήτρα μας, το πρωταρχικό μας κέντρο βάρους, το κέντρο της χαράς, της δημιουργικότητας, και της ψυχικής σύνδεσης, που έχουμε κυριολεκτικά ξεχάσει ποιές είμαστε και πως θα μπορούσαμε να είμαστε. Αντ’ αυτού προσπαθούμε να υπάρξουμε με αρσενικούς όρους που διέπονται από τον ανταγωνισμο και τον έλεγχο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιβίωση μας (αλλά όχι την ευζωϊα μας) στον κόσμο του σήμερα. Η άνθιση του θηλυκού ρόδου έχει υπονομευτεί από τον πυλώνα του αρσενικού, αντί και τα δύο αυτά να κάθονται το ένα δίπλα στο άλλο σε αρμονία και σχετική ισότητα. Όλη αυτή η ανισορροπία προέρχεται από τη λησμονιά της μήτρας μας και της αληθινής της δύναμης και πλήρους προορισμού της. Και η ανισοροπία αυτή εκτείνεται και σε όλη την ανισοροπια την οποία συναντάμε σήμερα στον πλανήτη Γη. Μια ανισοροπία που ξεκινά από τις μήτρες των γυναικών και επιστρέφει εκεί, σαν ένα μπούμερανγκ, καθώς ενδιάμεσα επηρρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες, ανθρώπους και φύση. Επηρρεάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα δημιουργώντας σαθρά θεμέλια για εμάς και εκείνους που έρχονται και θα έρχονται να ενσαρκωθούν στη Γη.

Σε αυτή την ανισοροπία η κάθε γυναίκα αναγνωρίζει σήμερα ως κέντρο της το κεφάλι της, το νου της, καθώς ακολουθεί τις αρσενικές, πατριαρχικές επικρατούσες ιδέες και έννοιες που σχηματίζουν τα θεμέλια σχεδόν κάθε σημερινής θρησκείας και κοινωνίας. Το κέντρο της κάθε γυναίκας όμως είναι η μήτρα-καρδιά, όχι το κεφάλι (νους) της, στο οποίο σήμερα βρισκόμαστε όλες. Μόλις το κέντρο κάθε μιας από εμάς μεταβεί στη μήτρα μας, ερχόμαστε στο κέντρο μας, ενδυναμωνόμαστε, είμαστε παρούσες, και γειωμένες. Ταυτόχρονα συνδεόμαστε βαθύτερα με τους άντρες, χωρίς καμία ανάγκη ανταγωνισμού μαζί τους, αλλά και με τις γυναίκες-αδελφές μας. Συνδεόμαστε με τη θηλυκή μας ουσία.

Πολλοί άνθρωποι τη σημερινή εποχή αισθάνονται έντονα ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον μιας κβαντικής μετάβασης, αλλά ποιά είναι στη πραγματικότητα αυτή η μετάβαση και με ποιόν τρόπο θα υλοποιηθεί; Μήπως κάποιο μεγάλο μέρος της μιλάει για τις γυναίκες που επανακτούν την τρυφερή και γεμάτη αγάπη δύναμη τους καθώς την αντλούν ατόφια μέσα από τη μήτρα τους και την διοχετεύουν όπου κάθε φορά χρειάζεται; Τα βαθύτερα, αρχαιότερα και πιο ιερά μυστικά βρίσκονται μέσα στη μήτρα κάθε γυναίκας. Η μήτρα μας είναι ο πιο ιερός ναός στο σώμα μας, το σημείο του σωματός μας με τη περισσότερη ενέργεια, το μέρος από όπου η εσωτερική φωνή σου, η βαθύτερη καθοδήγηση και διαύγεια, η ηρεμία, η δημιουργική έκφραση (και σε αυτή υπάγεται και η κύηση ανθρώπων) και η μεγαλύτερη δύναμη σου εγείρονται! Είναι η αρχέγονη φωνή σου και η σύνδεση σου με τον ιστό της ζωής, τον ιστό της αλληλοεξάρτησης που συνδέει όλα τα ζωντανά όντα μεταξύ τους. Είναι η γεννήτρια και ο φύλακας της Ζωής! Όταν είναι καθαρή και θεραπευμένη από τις πληγές που φέρει η ντροπή, ο θυμός, ο συναισθηματικός πόνος, η καταπίεση και η κατάπνιξη της γενετήσιας ορμής (libido) αλλά και όλες οι ματαιωτικές και τραυματικές εμπειρίες που μια γυναίκα μπορεί να έχει βιώσει στη ζωή της ( ω, και πόσες πολλές είναι αυτές!), όταν δηλαδή ή πηγή της ζωτικής ενέργειας πάλλεται και σφύζει από ζωή οι γυναίκες μπορούν να ζουν μια ζωή γεμάτη διαύγεια, χαρά, συμπόνοια και την πλήρη ελεύθερη, πρωτόγονη έκφραση της ζωτικής ενέργειας (τσί, πράνα ή οργόνη), την οργασμική ενέργεια της ευδαιμονίας!!

Η συλλογική αφύπνιση της μήτρας είναι η θεραπεία που ο κόσμος μας χρειάζεται σήμερα.

Είναι ο δικός μου δρόμος θεραπείας, αλλά είναι και η εργασία που έχω επιλέξει να κάνω με κάθε γυναίκα που με συναντά, καθώς μαζί αφυπνίζουμε τις μήτρες μας που μας καλούν πίσω στο μονοπάτι της οικουμενικής αγάπης. Γυναίκες που θέλουν να φέρουν τη νέα ζωή στο κόσμο μας, γυναίκες που αναζητούν επιλογές και υποστήριξη, γυναίκες που αναζητούν την αλήθεια τους.

Αν σε ενδιαφέρει να εξερευνήσεις περισσότερο τη σχέση σου με τη δική σου Μήτρα μπορείς να παρακολουθήσεις το εργαστήρι Awakening The Womb ή μια από τις μηναίες συναντήσεις Awakening The Womb Advanced που διοργανώνω.

13 thoughts on “Η Μήτρα δεν είναι για να αποθηκεύει πόνο και φόβο, η Μήτρα είναι για να δημιουργεί και να γεννά τη Ζωή…

 1. Η αφύπνιση του Θηλυκού είναι πράγματι η πρόκληση. Οι παρερμηνείες αυτού ακόμα μπερδεύουν…όπως και περιλαμβάνει πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε.
  Ένα «άσχετο» με το άρθρο γεγονός αυτές τις μέρες, που δείχνει απλά την τεράστια ανάγκη να έχουμε επίγνωση κάθε στιγμή της ζωής μας.
  Επισκεφθήκαμε ένα βιοιατρικό κέντρο για μια κολπική εξέταση. Το σύνηθες, που ΟΛΕΣ έχουμε δεχθεί ασυνείδητα στο παρελθόν είναι να προχωράμε στα ενδότερα, μόνες μας.
  Όλες γυναίκες (στο φύλο) στο εν λόγω κέντρο.
  Έρχεται η σειρά μου και καλούμαι να ακολουθήσω την κυρία που θα έκανε την εξέταση. Σηκωνόμαστε και προχωράμε μαζί με το σύντροφό μου. Μας κοιτάει περίεργα και αμήχανα.
  «Είναι εντάξει», της λέει εκείνος, «τα περνάμε όλα μαζί».
  Ήταν όμως φανερή η άγνοια της και ο αποσυντονισμός της από τη Θηλυκή της ενέργεια.
  Μια δεύτερη κυρία που καλέστηκε αργότερα να συμμετέχει «για δεύτερη άποψη», ήταν ακόμα πιο αποσυντονισμένη, καθώς ψιθύρισε αλλά την ακούσαμε,
  «Τι κάνει αυτός εδώ»;
  Λεπτομέρειες ίσως, ίσως και όχι… Οι διαδρομές της σκέψης δικές σας.

  1. Χριστιάνα σε ευχαριστώ πολύ για το μοίρασμα σου. Είναι πολύτιμο για την αφύπνιση της συνείδησης μας!

 2. Συγχαρητήρια για το μοναδικό σας κείμενο! Το διάβαζα ενώ παράλληλα άκουγα Ludovico Einaudi, ο συνδυασμός ήταν μαγικός!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *