Η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης κατά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Τρίωρο σεμινάριο για επαγγελματίες ψυχικής και περιγεννητικής υγείας και μέλλοντες γονείς

Από την αρχή της διάδοσης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, το ζήτημα της υπογονιμότητας αντιμετωπιζόταν ως βιολογικό και ιατρικό (κύρια δηλαδή ως μηχανικό) περιστατικό, παραμελώντας και αγνοώντας τη ψυχοσυναισθηματική του διάσταση, η οποία φαίνεται πως είναι καθοριστικής σημασίας. Αφενός τα διαρκώς αυξανόμενα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ευημερούν και οργανώνονται σε ολοένα και πιο εξελιγμένες επιχειρήσεις ιατρικών υπηρεσιών, προσελκύοντας στη χώρα μας ακόμη και μεγάλο ποσοστό του εισαγόμενου ιατρικού τουρισμού. Αφ' εταίρου προκύπτει από τις έρευνες πως η ψυχολογική κατάσταση του ζευγαριού και δη της γυναίκας που απευθύνεται σε αυτά, καθώς και η ευαισθητοποιημένη προσέγγιση των επαγγελματιών, αλλά και η σύνδεση σώματος και νου παρουσιάζουν ένα πολύ περιορισμένο ενδιαφέρον για τα περισσότερα από τα κέντρα αυτά. Από τα συμπεράσματα των ερευνών προκύπτει πως αυτή η αδυναμία για αναγνώριση της ψυχοσυναισθηματικής συμβολής στη πρόκληση της υπογονιμότητας συνολικά έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα.

Στο σεμινάριο αυτό θα εξερευνήσουμε, με βάση τα τελευταία στοιχεία, το πως η επικρατούσα προσέγγιση της ιατρικής που τείνει να απομονώνει το σώμα από τον νού εστιάζοντας στην οργανική πλευρά του προβλήματος και παραμελώντας τη συναισθηματική του διάσταση περιορίζει την αποτελεσματικότητα της. Επιπλέον θα ασχοληθούμε με τους τρόπους που θα μπορούσαν να αλλάξουν το αποτέλεσμα αυτό, αναγνωρίζοντας τα σημάδια που υποδηλώνουν μια δυσμενή ψυχοσυναισθηματική διάθεση κύρια στη γυναίκα, και προτείνοντας τρόπους να υποστηριχθεί με ψυχοκοινωνικά εργαλεία και παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ει δυνατόν και μέσα στα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έτσι ώστε ανεξαρτήτως έκβασης και αποτελέσματος σε σχέση με τη σύλληψη και διατήρηση μιας κύησης να διατηρείται κατά το δυνατόν η ακεραιότητα της σχέσης των ζευγαριών και της ψυχικής υγείας του καθενός αυτόνομα.

Το σεμινάριο αφορά τόσο γυναίκες που ενδιαφέρονται να συλλάβουν ή είναι ήδη έγκυες, ζευγάρια στα πλαίσια του οικογενειακού τους προγραμματισμού, όσο και επαγγελματίες περιγεννητικής (μαίες, μαιευτήρες, νοσηλεύτριες κλπ) και ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους).

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Το σεμινάριο διεξάγει η Ελίνα Ζαμπούνη, σύμβουλος ψυχικής υγείας, και βοηθός μητρότητας (Doula)

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στους εκάστοτε χώρους διεξαγωγής