To Τέταρτο Τρίμηνο: Η Φροντίδα του Μωρού μου από τη Γέννηση του και Μετά.

Εντατικό Εργαστήριο Σαββατοκύριακου διάρκειας 6 ωρών

- Προετοιμασία για το Θηλασμό

- Φροντίδα του μωρού και Θηλασμός στην Πράξη

Συχνότητα: Ένα Σαββατοκύριακο ανά δίμηνο

Χώρος: TBA - θα ανακοινωθεί

Μέρα/Ώρα: Σάββατο & Κυριακή 08.00πμ - 11.00πμ

Το Τέταρτο Τρίμηνο: Πολλές έγκυες γυναίκες και οι σύντροφοί τους ανησυχούν για το κατά πόσο θα καταφέρουν τελικά να θηλάσουν το παιδί τους. Τα ποσοστά αποτυχίας (που φτάνουν και το 60% από την πρώτη κιόλας μέρα γέννησης του μωρού τους) τους αποθαρρύνουν και τους απογοητεύουν και τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν μια πραγματικότητα πλησιέστερη και στη δική τους αποτυχία. Επιπλέον οι πεποιθήσεις και οι απορίες του τύπου “θα έχω αρκετό γάλα;” και οι γνώμες του περίγυρου του τύπου “δώσε στο παιδί ξένο γάλα γιατί δε χορταίνει” τους μειώνουν κατακόρυφα την αυτοπεποίθηση και την πεποίθηση ότι οι ίδιες είναι σε θέση να θρέψουν (και υποσεινήδητα να ανα-θρέψουν) το παιδί τους.

Οι μέλλουσες μαμάδες γνωρίζουν πλέον πόσο σημαντικός είναι ο θηλασμός, αλλά δε γνωρίζουν πολλά (μάλλον δε γνωρίζουν τίποτα) σε πρακτικό επίπεδο. Πολλές απ' αυτές πιστεύουν ότι θα τους τα μάθει κάποιος στο μαιευτήριο. Κι αυτό είναι η χαριστική βολή για την επερχόμενη ματαίωση και εν τέλει τα τόσο χαμηλά ποσοστά επιτυχούς θηλασμού.

Ύστερα έρχεται η φροντίδα του μωρού, την οποία στη συντριπτική πλειοψηφία οι γονείς ποτέ δε μαθαίνουν (μιας και στο μαιευτήριο τις περισσότερες φορές δεν τους επιτρέπεται καν να φροντίσουν εκείνοι το μωρό τους) πριν επιστρέψουν σπίτι με το μωρό τους. Κι εκεί έρχεται η δεύτερη ματαίωση…”Γιατί κλαίει”, “Πώς το κρατάω με ασφάλεια;”, “Πού είναι ασφαλέστερο να κοιμάται;”, “Πότε επιτέλους θα κοιμηθεί;”, “Πόσο ζεστά/δροσερά να το ντύσω;”, “Πώς και κάθε πότε να το κάνω μπάνιο;” Και η λίστα αποριών είναι ατέλειωτη.

Σχεδίασα αυτό το εντατικό εργαστήριο για όλους εκείνους τους γονείς που συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος που έχουν διαθέσιμος για να μάθουν όλα τα παραπάνω είναι ελάχιστος μιας και σύντομα το μωρό τους έρχεται στον κόσμο. Και το προγραμμάτισα Σαββατοκύριακο ακριβώς γιατί οι περισσότεροι γονείς έχουν πολύ αυξημένες υποχρεώσεις τις καθημερινές και οι περισσότερες έγκυες εργάζονται μέχρι το τέλος της κύησής τους.

Την πρώτη μέρα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν τα θεωρητικά στοιχεία αναφορικά με το θηλασμό και τη φυσική γονεϊκότητα (attachment/positive parenting), τη φροντίδα δηλαδή του μωρού με γνώμονα την αγάπη και τη σύνδεση, βασισμένη στα τελευταία ερευνητικά στοιχεία που αναδεικνύουν την σημασία της δημιουργίας ασφαλούς δεσμού της μητέρας κατ΄αρχήν και κατ΄επέκταση του πατέρα με το μωρό τους.

Η δεύτερη μέρα θα είναι αφιερωμένη στα πρακτικά του θηλασμού και της φροντίδας. Τελειώνοντας το εργαστήρι, οι συμμετέχουσες μητέρες θα είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με το μαιευτήριο της επιλογής τους και τους επαγγελματίες υγείας που έχουν επιλέξει να τις φροντίσουν ένα πλάνο θηλασμού. Με βάση αυτό θα εξασφαλιστεί ο επιτυχής θηλασμός του μωρού τους χωρίς τις απρόσμενες εξελίξεις που τόσο συχνά οι γυναίκες μαρτυρούν και οι οποίες είναι πάντα η αρχή για το τέλος της γαλουχίας, αλλά και της αποτυχίας της μητέρας να συνδεθεί επιτυχώς με το μωρό της.

Είναι σημαντικό το εργαστήρι να το παρακολουθήσουν και οι σύντροφοι των εγκύων, καθώς εκείνοι έχουν πάντα το ρόλο του προστάτη, του υποστηρικτή και του συμπαραστάτη στο πλάι κάθε μητέρας που αναθρέφει το παιδί τους, αρχικά μέσα της και στη συνέχεια μέσα στην οικογένειά τους. Λαμβάνοντας όλη τη θεωρητική και πρακτική γνώση, θα είναι σε θέση σε κάθε στιγμή να προασπιστούν τα δικαιώματα του μωρού και της μητέρας του, και παράλληλα να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση της συντρόφου τους που πλεόν δε θα αισθάνεται μόνη απέναντι σε μια κοινωνία με λαθασμένες γνώσεις, προκαταλήψεις και απειρία στο θέμα του θηλασμού και της ειρηνικής φροντίδας των μωρών.

Επέλεξα για αυτό, το εργαστήρι το Περιβόλι στη Βάρη , για να δώσω την ευκαιρία στα ζευγάρια ή τις μέλλουσες μαμάδες να συνδυάσουν αυτήν τη συνάντηση μ' ένα περιβάλλον στο οποίο θα ηρεμήσουν και θα χαλαρώσουν από την ένταση της εβδομάδας. Ερχόμενες σε επαφή με την όμορφη ακατέργαστη φύση του Περιβολιού, σ' αυτό το κλίμα ηρεμίας, θα μπορέσουν να βιώσουν τη σύνδεση με το μωρό τους και τις αλλαγές στο σώμα τους θετικά. Με τις γνώσεις που θα λάβουν και την ηρεμία και ασφάλεια που θα βιώσουν στο Περιβόλι, θα δημιουργήσουν μια πολύ πιο θετική στάση απέναντι στο μεγάλο γεγονός της γέννησης που αναμένουν και το νέο τους ρόλο ως φροντιστές μιας ζωής. Με τη σιγουριά της γνώσης και την αυτοπεποίθηση που φέρνει η επαφή με το σώμα και το πνεύμα, σε ένα περιβάλλον που ευνοεί τόσο και τα δύο, θα επιστρέψουν από αυτό το εργαστήρι έτοιμες για την νέα συναρπαστική ζωή που τις περιμένει!

Για περισσόρερες πληροφορίες και για τη δήλωση του ενδιαφέροντος σας μπορείτε να επικονωνήσετε εδώ