Θεραπεύοντας το τραύμα της γέννησης 

Ομαδικό εργαστήρι για γυναίκες που έχουν ζήσει τη γέννα τραυματικά, είτε ως επίτοκοι, ως βρέφη οι ίδιες, ή ως επαγγελματίες περιγεννητικής φροντίδας.

 

Έναρξη 1ου κύκλου: 2 Οκτώβρη 2019, 6.30-9.30μμ (και για δυο ακόμη συναντήσεις)

Χώρος διεξαγωγής: Holistic Health, Λαζαράκη 65, Γλυφάδα

Πληροφορίες: 6972089879

Κρατήσεις και εγγραφές: 2108949242

 

Το περιγεννητικό τραύμα (αλλιώς το τραύμα του τοκετού) επηρεάζει συνειδητά και ασυνείδητα τόσο τα βρέφη που γεννιούνται, τις μητέρες που γεννάνε, αλλά και πολλούς ευαισθητοποιημένους επαγγελματίες περιγεννητικής φροντίδας. Ως εκ τούτου καταλήγει να αποτελεί ένα πλήγμα για τις οικογένειες αλλά και για τις κοινωνίες ευρύτερα.    

Το τραύμα του τοκετού που πρωτίστως υφίστανται η μητέρα και το βρέφος είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει παραμεληθεί τόσο από τους επαγγελματίες ψυχικής, όσο και από τους επαγγελματίες περιγεννητικής υγείας και έτσι παραμένει ζωντανό και ενεργό ακόμη και σε περιπτώσεις στις οποίες φαινομενικά όλα έχουν πάει κατ’ ευχήν.

Το αποτέλεσμα είναι τα βρέφη, οι γυναίκες, οι σύντροφοι,  αλλά και όσοι άλλοι παρευρίσκονται σε σκηνές βίας κατά τη πιο ιερή στιγμή που θα βιώσει το ανθρώπινο είδος, να παραμένουν τραυματισμένοι εσαεί, με τις επιπτώσεις του τραύματος αυτού να εισχωρούν σε κάθε έκφανση και έκφραση της ζωής τους, κύρια στον τρόπο που συνδέονται και σχετίζονται με τον εαυτό τους, τα παιδιά και τους συντρόφους τους.

Σε αυτό το εργαστήρι καλούμε όλες τις γυναίκες που έχουν νιώσει να έχουν παραβιαστεί τα σώματα τους, οι επιθυμίες και οι ανάγκες τους, που έχουν ζήσει οτιδήποτε λιγότερο από αγάπη και ευτυχία κατά τη στιγμή του τοκετού τους, ή/και όσες γνωρίζουν πως έχουν έρθει στη ζωή με όποια δυσκολία, αλλά και όσες επαγγελματίες επιστρέφουν σπίτι ματαιωμένες από τα όσα έχουν βιώσει στο χώρο εργασίας τους.

Θα εργαστούμε ομαδικά σε τρεις αυτοτελείς κύκλους των τριών 3ωρων συναντήσεων o κάθε ένας.

Θα δουλέψουμε τόσο θεωρητικά όσο και βιωματικά βασισμένες

- στην έρευνα  σε σχέση με τους τρόπους με τους οποίους δημιουργείται το τραύμα και τα αποτελέσματα που δυνητικά μπορεί να επιφέρει στη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση της μητέρας και του βρέφους, αλλά και και στον μεταξύ τους δεσμό,

- στην προσέγγιση αυτο-βοήθειας 'Συμπαράσταση για Αναθεώρηση' (Re-evaluation Counseling, www.rc.org),

- στη θεραπευτική προσέγγιση της Δρ. Εύας Ράιχ 'Ήπια Βιο-Ενεργειακή' (Gentle Bio-Energetics, http://www.gentlebio-energetics.com/).

 

Οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν, να μοιραστούν και να ξεκινήσουν το ταξίδι της ίασης από προσωπικές τους τραυματικές εμπειρίες γέννησης, είτε από τη δική τους γέννηση, είτε από τον τρόπο που εκείνες γέννησαν, είτε από γεννήσεις όπου έχουν παρευρεθεί ως μάρτυρες (επαγγελματίες περιγεννητικής φροντίδας ή με άλλη ιδιότητα).

 

Μετά την ολοκλήρωση του κάθε κύκλου τριών συναντήσεων οι συμμετέχουσες θα έχουν δυνατότητα να βάλουν σε πράξη εργαλεία που θα μάθουν στο εργαστήρι για τη δική τους προσωπική θεραπευτική διαδρομή, είτε με άτομα από την ομάδα, εφόσον το επιθυμούν, είτε με άλλα άτομα, εκτός ομάδας, είτε μόνες τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την παρακολούθηση μιας συνάντησης είναι η παρακολούθηση της προηγούμενης.

Πριν από το εργαστήρι θα διεξαχθεί μια ανοιχτή παρουσίαση διάρκειας 2 ωρών. Περισσότερες πληροφορίες για αυτή θα βρείτε εδώ

 

Συντονίστρια:

Ελίνα Ζαμπούνη:
Η Ελίνα Ζαμπούνη είναι μητέρα δύο παιδιών. Εδώ και εννέα χρόνια ξεκίνησε ένας νέος κύκλος στη προσωπική της ανάπτυξη και την επαγγελματική της πορεία που φτάνει σήμερα να περιλαμβάνει την υποστήριξη, ενδυνάμωση και καθοδήγηση των γυναικών στη θεραπεία και την ανάπτυξη τους, εντός και εκτός περιγεννητικής περιόδου. Είναι απόφοιτος τμήματος ψυχολογίας, και έχει παρακολουθήσει σειρά εργαστηρίων και εκπαιδεύσεων για βοηθούς μητρότητας, αλλά και με αντικείμενο την αφύπνιση του ιερού θηλυκού στις γυναίκες. Τα τελευταία τρία χρόνια εκπαιδευεται και εξασκεί τα εργαλεία της Ήπιας Βιο-Ενεργειακής.