Περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές

Τρίωρο σεμινάριο για επαγγελματίες ψυχικής και περιγεννητικής υγείας και μέλλοντες γονείς

“Επιλόχειος κατάθλιψη”, “baby blues”, όροι που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνονται ολοένα και πιο συχνά στο λεξιλόγιο που αναφέρεται στις νέες μητέρες, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο μετά τον τοκετό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν αξιολογηθούν εγκαίρως, τα συμπτώματα που περιγράφουν τις περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές διαρκούν μερικές εβδομάδες και υποχωρούν εώς και πλήρως με απλές προσεγγίσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ήπιες παρεμβάσεις ειδικών ψυχικής υγείας.

Για την έγκαιρη όμως αξιολόγηση τους είναι απαραίτητη η συμβολή των επαγγελματιών περιγεννητικής υγείας που έρχονται σε συχνή επαφή με τις νέες μητέρες. Τόσο οι μαιευτήρες και οι μαίες, όσο και οι παιδίατροι, αλλά και άλλες ειδικότητες ιατρών (όπως π.χ ενδοκρινολόγοι, παθολόγοι κλπ) υστερούν στην ανίχνευση και παραπομπή περιστατικών που εμφανίζουν τέτοιες ενδείξεις για την ύπαρξη ψυχικών διαταραχών, καθώς και σε επικοινωνιακές προσεγγίσεις που δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας, αποδοχής και ενδυνάμωσης των γυναικών.

Σε αυτό το σεμινάριο διάρκειας 2,5 ωρών καλούνται όλοι οι επαγγελματίες περιγεννητικής φροντίδας, αλλά και τα ζευγάρια που ετοιμάζονται να δημιουργήσουν την οικογένεια τους να κάνουν μια πρώτη επαφή και γνωριμία με τις προκλητικές αυτές διαταραχές, τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.Με αυτόν τον τρόπο θα φυτευτούν μερικοί πρώτοι σπόροι ώστε οι επαγγελματίες να είναι σε θέση να προβούν στην πρόληψηκαι την έγκαιρη ανίχνευση τους. Επιπλέον μέσα από τη συνάντηση αυτή ελπίζουμε οι άνθρωποι που φροντίζουν την έγκυο και τη λεχωϊδα να αποκτήσουν μια μεγαλύτερη επίγνωση και ευαισθητοποίηση για την τόσο εύθραυστη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση τους, καθώς και για την πιο ενσυναισθητική προσέγγιση τους.

Ας μη ξεχνάμε πως η αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών που περιβάλλουν τη περιγεννητική περίοδο, έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία της μητέρας ή του νεογνού, αλλά στον οικογενειακό πυρήνα και ευρύτερα στη κοινωνία μας.

Το σεμινάριο αφορά τόσο γυναίκες που ενδιαφέρονται να συλλάβουν ή είναι ήδη έγκυες, ζευγάρια στα πλαίσια του οικογενειακού τους προγραμματισμού, όσο και επαγγελματίες περιγεννητικής (μαίες, μαιευτήρες, νοσηλεύτριες κλπ) και ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους).

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Το σεμινάριο διεξάγει η Ελίνα Ζαμπούνη, σύμβουλος ψυχικής υγείας, και βοηθός μητρότητας (Doula)

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στους εκάστοτε χώρους διεξαγωγής