H προγεννητική γιόγκα που διδάσκεται στο The Joy of Birth διέπεται από τις αρχές του οργανισμού Birthlight και είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο σύστημα γιόγκα για τη περίοδο της εγκυμοσύνης.

Μέσα από τα μαθήματα αυτά η έγκυος διδάσκεται ολιστικά την επικοινωνία με το σώμα της και το μωρό της και λαμβάνει όλα τα σωματικά και πνευματικά οφέλη που έχει ανάγκη για αυτή τη τόσο σημαντική μεταβατική περίοδο της ζωής της.

Τα μάθήματα γιόγκα του Birthlight διευρύνονται πέρα από τα όρια μιας συνηθισμένης πρακτικής γιόγκα στην οποία οι asanas προσαρμοζονται απλά στις ιδιαιτερες ανάγκες του σώματος μιας εγκύου. Τα μαθήματα είναι προσαρμοσμένα ώστε να είναι σε θέση να τα παρακολουθήσει κάθε έγκυος,  ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής της κατάστασης ή την εμπειρία της με τη γιόγκα.

Περιλαμβάνουν θεωρητικό και βιωματικό μέρος στο οποίο διδάσκεται η ανάπτυξη της εγκυμοσύνης και η φυσιολογία της γέννας, ώστε η έγκυος

α) να μάθει τρόπους και θέσεις να γεννά εύκολότερα και πιο ανώδυνα.

β) να αναπτύξει την επαφή με τη λεκάνη της για την ενίσχυση της βέλτιστης θέσης κι ανάπτυξης του εμβρύου και παράλληλα την αποφυγή καταπόνησης της και η ανάπτυξη της ευλυγισίας της πυέλου.

Διδάσκουν τεχνικές αναπνοής για ευεξία και χαλάρωση κατά την εγκυμοσύνη, για τη διαχείριση του πόνου και των εξωθήσεων κατά τον τοκετό, αλλά και για περισσότερη δύναμη και ψυχική ευεξία κατά τις απαιτητικές μέρες της λοχείας.

Παρέχουν τεχνικές διαλογισμού που αναπτύσσουν την επικοινωνία της γυναίκας με το μωρό της και τη καλύτερη διαχείριση των σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών που επέρχονται σε εκείνη κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας.

Διδάσκουν απλούς τρόπους για να εντάξουν οι γυναίκες κομμάτια της πρακτικής στη καθημερινότητα τους με στόχο τη την διαχείριση του stress και των συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης σε κάθε περιβάλλον και κάθε στιγμή.

Tα ομαδικά μαθήματα χωρίζονται σε δύο ομάδες που αποτελούνται από 3-8 έγκυες. Η απογευματινή ομάδα απευθύνεται σε γυναίκες από την 15η ως την 28η εβδομάδα κύησης (1ο και 2ο τρίμηνο) και η πρωϊνή ομάδα απευθύνεται σε γυναίκες που διανύουν την 28η εβδομάδα κύησης μέχρι και τη γέννηση (3ο τρίμηνο κύησης).

Η διάρκεια κάθε κύκλου μαθημάτων είναι 6 εβδομάδες και απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής πριν την έναρξη του κάθε κύκλου.

Πέραν των ομαδικών συναντήσεων υπάρχει και η δυνατότητα για ατομικές συναντήσεις στο χώρο του The Joy of Birth ή και σε κάποιο χώρο που σε διευκολύνει καλύτερα την έγκυο. Τα μαθήματα αυτά προσαρμόζονται στις εξατομικευμένες ανάγκες της κάθε εγκύου.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μαθημάτων για το έτος 2016-2017 θα βρεις εδώ

Μια εμπειρία ξεχωριστή! Μια εμπειρία που αξίζει να προσφέρει κάθε μανούλα στον εαυτό της!

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το γνήσιο χαμόγελο της Ελίνας κάθε φορά που άνοιγε την πόρτα του χώρου της για εμάς!

Την ηρεμία, την αισιοδοξία, τη χαλάρωση, τη γνώση, την άσκηση, τη μάθηση που μας προσέφερε με όλη της την καρδιά.

Τη δύναμη που μας έκανε να αισθανθούμε και τη σιγουριά για τις αποφάσεις που θα λαμβάναμε την ώρα της γέννας γνωρίζοντας περισσότερα από όσα το σύστημα σε αφήνει να γνωρίζεις. Τα όριά σου (σωματικά και ψυχολογικά) αλλά και τις ασκησούλες της (ακόμα με θυμούνται οι φίλες μου και γελάνε!!)

Και όλα αυτά με το δικό της μαγικό τρόπο! Με το μαγικό της τρόπο μας χαλάρωνε βοηθώντας και το μωράκι (ή μωράκια στη δική μου περίπτωση) να χαλαρώσει από την τρέλα της καθημερινότητας. Η Ελίνα ήταν η προετοιμασία μου, το διάβασμά μου, η παύση μου, η πηγή φροντίδας, η ψυχραιμία μου, η ανάγκη μου/μας (και των τριών μας)..

Πραγματικά, είναι ο άνθρωπος που θέλεις να έχεις εκείνη τη μοναδική στιγμή απίστευτης πίεσης και αστείρευτης αγάπης κοντά σου, στη γέννηση!

Αλεξάνδρα Β.