Είμαι έγκυος! 

Και τώρα τί;; Από πού ξεκινάω; Τί πρέπει να κάνω; Θα παχύνω; Θα πρέπει να τρώω αλλιώς; Θα αλλάξει η ζωή μου; Πότε να το ανακοινώσουμε; Και γιατί ενώ όλοι γύρω μου είναι ενθουσιασμένοι εγώ ώρες-ώρες θέλω να ξεχάσω ότι περιμένω παιδί; Σε ποιόν να το πω και να μη με περάσει για τρελή; Και αν συμβεί κάτι και το χάσω;

Όλες αυτές οι σκέψεις και αναρίθμητες ακόμη γυρίζουν στο μυαλό μιας γυναίκας από τη στιγμή που θα διαβάσει στο τεστ εγκυμοσύνης "θετικό"...Ορισμένες φορές μάλιστα οι σκέψεις γίνονται τόσο εμμονικές που αυτό δυσκολεύει και την ίδια τη καθημερινότητα της.

Η σημερινή κοινωνία φρόντισε να έχει ιδρύματα για να λάβει κάθε γυναίκα στον ανεπτυγμένο κόσμο την κατάρτιση και τη γνώση που επιθυμεί κι έχει ανάγκη για να βιοποριστεί και ν' αναπτυχθεί.

Όσο όμως απομακρυνόμαστε χρονικά και γεωγραφικά από τις παραδοσιακές κοινότητες, εκεί που η εγκυμοσύνη ήταν ένα επαλαμβανόμενο βίωμα μέσα στις οικογένειες των κοριτσιών και οι γυναίκες το ζούσαν σαν κάτι απόλυτα εναρμονισμένο με τη ζωή τους, τόσο περισσότερο χάνουμε τη βασικότερη γνώση κι επίγνωση που τόσο έχουμε ανάγκη από τη στιγμή που αποφασίζουμε να φέρουμε στον κόσμο ένα παιδί.

Ως εκ τούτου πολύ συχνά η εγκυμοσύνη εγείρει μεταξύ του ενθουσιασμού και της χαράς και αρνητικά συναισθήματα πίσω από τα οποία κρύβεται πάντα ο φόβος. Θα είμαι καλή μητέρα; Θα πονέσω όταν γεννήσω; Το μωρό μου αναπτύσσεται υγιώς; Τί θα κάνω με τη δουλειά μου;

Τα περισσότερα από αυτά τα ερωτήματα δηλώνουν ότι οι γυναίκες στο βωμό της σημερινής κοινωνικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής "προόδου" έχουν απομακρυνθεί από την επαφή με το σώμα τους και τις λειτουργίες του και από το μητρικό τους ένστικτο που τις περισσότερες φορές βρίσκεται σε ..."χειμερία νάρκη"!

Εκεί είναι που σχεδόν πάντα μια γυναίκα του σήμερα θ' ακουμπήσει όλη της τη δύναμη και όλες τις ελπίδες για μια ασφαλή και υγιή εγκυμοσύνη σ' έναν επαγγελματία υγείας (πολύ συχνά τον από-πάντα-μαιευτήρα της οικογένειας) και θα ησυχάσει τον εαυτό της από την ανησυχία που της δημιουργούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή η άγνοια. Είναι όμως αυτός ο γιατρός πάντα ο κατάλληλος για τις ανάγκες της που μόλις τώρα ξεκίνησαν να δημιουργούνται και να αναγνωρίζονται;

Πόσες ιστορίες ακούμε καθημερινά για γυναίκες που αποφασίζοντας για το δεύτερο παιδί τους δηλώνουν ότι "αυτή τη φορά θα πάνε σε άλλο γιατρό", "θα δημιουργήσουν άλλη ομάδα υποστήριξης", "θα ενημερωθούν καλύτερα", για να έχουν μια εμπειρία εγκυμοσύνης και τοκετού που θα εξυπηρετήσει τις δικές τους ανάγκες και όχι ενός συστήματος υγείας;

Ας αναρρωτηθούμε καθώς κρατάμε αυτό το θετικό τέστ, αν τελικά η αρχή του μοναδικού, μαγικού ταξιδιού της εγκυμοσύνης πρέπει να ξεκινά σε ένα γυναικολογικό ιατρείο...

Και αν όχι εκεί τότε που;

Στο The Joy of Birth, μια γυναίκα θα βρει τη κατάλληλη υποστήριξη, ενημέρωση και καθοδήγηση ώστε να ανασύρει από τα βάθη της ύπαρξής της όλη την κοιμισμένη σοφία και γνώση που φέρει για να συλλάβει, να κυοφορήσει, να γεννήσει και ν' αναθρέψει με μόνο οδηγό την αγάπη και τη χαρά, μακριά από την άγνοια, την ανησυχία και τον φόβο.

 

Περιγεννητική Αγωγή

Εδώ, μέσα από τα ατομικά ή ομαδικά μαθήματα περιγγενητικής αγωγής κάθε έγκυος έρχεται να μάθει αυτά που παλιότερα θα γνώριζε βιωματικά μέσα από τη κοινότητα της. Να αναλακύψει τις επιλογές της, να γνωρίσει τις ανάγκες της και στη συνέχεια με όλη αυτή τη νέα γνώση να αναζητήσει στους επαγγελματίες υγείας που εκείνη πιστεύει ότι μπορούν να τη στηρίξουν και να τη καθοδηγήσουν με σεβασμό.

 

Συμβουλευτική

Με τις ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής που παρέχονται θα είναι σε θέση να διαχειριστεί το συναισθηματικό της αναβρασμό, όσο ήπιος ή οξύς και αν είναι. Θα βρει υποστήριξη και καθοδήγηση, θα αποκτήσει πίσω τη χαμένη της αυτοπεποίθηση. Θα μάθει να διεκδικεί και να αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών στη ζωή της. Θα πάψει να αισθάνεται θύμα των καταστάσεων. Κι έτσι θα 'ρθει ξανά σε επαφή με αυτό της ένστικτο που μεταμορφώνει μια γυναίκα σε μια μητέρα δυνατή, αισιόδοξη, ήρεμη, υπομονετική, με αυτοπεποίθηση ωριμότητα και επίγνωση, αρκετά ικανή να μεγαλώσει υγιείς ανθρώπους.

 

Γιόγκα Εγκυμοσύνης

Στα μαθήματα γιόγκα για εγκύους που γίνονται είτε ατομικά ή σε προγραμματισμένες ομάδες, η έγκυος γνωρίζεται εκ νέου με τις λειτουργίες του σώματός της και πώς να τις υποστηρίζει με σωστές θέσεις και μαθαίνοντας να αναπνέει. Να κάνει δηλαδή την πιο ζωτικής σημασίας λειτουργία για τη δική της υγεία, αλλά και του παιδιού που μεγαλώνει μέσα της. Αποκτά καλή φυσική κατάσταση και γνώση για να είναι σε βέλτιστη υγεία σε όλη την εγκυμοσύνη της, καθώς επίσης μαθαίνει να επικοινωνεί με το μωρό της που από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξεκινά να αναπτύσσεται διαρκώς επικοινωνεί μαζί της.

Πάνω από όλα στο The Joy of Birth η γυναίκα καθώς λαμβάνει υποστήριξη και ανιδιοτελή αγάπη μαθαίνει να κάνει το ίδιο κύρια για τον εαυτό της και στη συνέχεια για τον άνθρωπο που έχει επιλέξει να φέρει στον κόσμο μας.

Σε περιμένω λοιπόν!

 

 

Όταν έμεινα έγκυος στο πρώτο μου παιδί, ένιωθα σαν ψάρι έξω από το νερό. Δεν είχα ιδέα τι να κάνω στο νέο αυτό ρόλο και φοβόμουν πολύ τα πάντα, από τη γέννα μέχρι το θηλασμό και τη φροντίδα του μωρού. Έψαχνα, διάβαζα…άλλα κάτι μου έλειπε, μου έλειπε η δύναμη μέσα μου…

Και τότε βρήκα την Ελίνα και τις πολύτιμες εκείνες συνεδρίες της !!!

Η Ελίνα για εμένα και τον σύντροφό μου ήταν η γέφυρα για να περάσουμε το χαώδες αυτό χάσμα από την προ μωρού εποχή στο νέο μας ρόλο! Ήταν η φωνή που μας θύμισε την σοφία της φύσης μας και την δύναμη που έχουμε μέσα μας αν εμπιστευτουμε τα ένστικτά μας! Ήταν αυτή που έβαζε σε τάξη τις τόσες πολλές συσσωρευμένες πληροφορίες που μας κατέκλυζαν και μας τρέλαιναν! Πηγαίναμε μαζί στις συνεδρίες και φεύγαμε άλλοι άνθρωποι, ήρεμοι, γαλήνιοι, πλήρεις, χωρίς φόβους, καθώς ενημερωνόμασταν και προετοιμαζόμασταν μαζί κατάλληλα!

Από τότε και μετά δεν φοβόμουν τη γεννά ή τυχόν προβλήματα, δεν φοβόμουν ότι δεν θα θηλάσω, ούτε πως θα φερθώ ή θα πιάσω το μωρό μου…!! Είχα βρει τη γνώση, τη σιγουριά και την δύναμη που η ίδια μου η φύση ως γυναίκα μου είχε δώσει χωρίς να το γνωρίζω συνειδητά!

Η Ελίνα ήταν πάντα δίπλα μας! Κατά την κύηση, με την κατάλληλη ενημέρωση και προετοιμασία στις συνεδρίες, στο μαιευτήριο, για επίσκεψη σε θέματα λοχείας και θηλασμού, αλλά και μετά, όσο μεγάλωνε το κοριτσάκι μας, με την ομάδα υποστήριξης  μαμάδων…να διώχνει τους φόβους μας, ρίχνοντας φως σε ο,τι δεν γνωρίζαμε..

Αργότερα, στο δεύτερο παιδί μας, αποφασίσαμε να γεννήσουμε σπίτι και η Ελίνα πάλι έπαιξε καταλυτικό ρόλο! Μας παρείχε την κατάλληλη προετοιμασία για ακόμα μια φορά με συνεδρίες…και όταν ο μικρός αποφάσισε να έρθει, η Ελίνα ήταν εκεί ως βοηθός μητρότητας (doula)! Βασική παρουσία σε ολα τα στάδια του τοκετού. Aπό την αρχή που περπατούσαμε ώρες μέχρι να κατέβει το μωρό, κατά την διάρκεια του τοκετού, αλλά και όταν ο μικρός γεννιόταν η Ελίνα εκεί, μου κρατούσε το χέρι και μου έδινε δύναμη να φέρω το παιδί μου στον κόσμο..!!! 

Η προσφορά της ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμη…!!!                                                                                                                             Ευγνωμοσύνη  και αγάπη ειναι το λιγότερο που μπορώ να πω ότι νιώθω απέναντι της !!!

Αιμιλία Τ.