«Οι μητέρες παραπονούνται για τη φυσική τους απομόνωση, αλλά σίγουρα υπάρχει μια πιο ουσιαστική απομόνωση που δεν είναι κατανοητή. Αυτού του είδους η απομόνωση προκύπτει όταν ένα άτομο δυσκολεύεται να επικοινωνήσει μια σημαντική εμπειρία του σε άλλους ανθρώπους .... Είναι δύσκολο να βρεις τις λέξεις για να επικοινωνήσεις τί  πραγματικά σημαίνει το "φροντίζω το μωρό μου"".

Naomi Stadlen

Μόλις γέννησες το μωρό σου!

Καλωσήρθες στη μητρότητα, τη πιο προκλητική, και συνάμα συναρπαστική και πλυμμηρισμένη με αγάπη εποχή της ζωής σου!

Η ζωή σου δεν θα είναι ποτέ πια αυτή που ήξερες. Οι περισσότερες γυναίκες σε αυτή την ιδέα τρομάζουν, αντιστέκονται λόγω του φόβου που φέρνει η αλλαγή και αυτό συχνά είναι η αιτία για πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. Τα αρνητικά συναισθήματα που ενδέχεται να βιώσεις τις πρώτες μέρες, εβδομάδες ακόμη και μήνες μετά τη γέννα δεν είναι τα αναμενόμενα και για τον περίγυρο με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι αποκλεισμένη, μόνη…

Η σημερινή δυτική κουλτούρα μας αποδέχεται μια περίχαρη εικόνα της νέας μητέρας: Μια στυλάτη, λεπτεπίλεπτη μητέρα που τείνει προς το όμορφο στρομπουλό μωρό της με μηδαμινά τα σημάδια της κούρασης και του στρες πάνω της. Είναι όμως αυτή η απεικόνιση η πραγματικότητα;

Μετά τον τοκετό πολλές μητέρες απλώς προσπαθούν να περάσουν τις μέρες και τις νύχτες τους με τον καλύτερο τρόπο που μπορούν. Ίσως χρειαστεί να περάσουν μήνες για να αισθανθούν σιγουριά, άνεση και χαρά με τη φροντίδα του μωρού τους και τον ρόλο τους ως μητέρες. Για κάποιες μητέρες η ανάκαμψη μετά τη γέννα είναι μια μεγαλύτερη πρόκληση από το συνηθισμένο ίσως εξαιτίας μιας τραυματικής εμπειρίας που συνέβη στον τοκετό τους, μιας σωματικής δυσχέρειας που καθιστά την ανάρρωση πιο δύσκολη (πολλές φορές μετά από μια επέμβαση καισαρικής, η μια περινεοτομή), μιας ψυχο-συναισθηματικής διαταρραχής (όπως η επιλόχειος κατάθλιψη) ή μιας τεταμένης σχέσης με τον σύντροφο της, ή κάποιον άλλο κοντινό της συγγενή.

Και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότερες νέες μητέρες βρίσκονται ξαφνικά και για μήνες ολόκληρους εντελώς μόνες, αποξενωμένες, κλεισμένες στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους με ένα μωρό…χωρίς κάποιον να μιλήσουν, κάποιον να τις καταλάβει. Και μια συζήτηση με μια φίλη φτάνει να μοιάζει πολυτέλεια για μια νέα μητέρα. Η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγες δουλειές μας αφήνουν τόσο μόνες, τόσο ανυπεράσπιστες και συνάμα με τόση ευθύνη στους ώμους μας (και μόνο στους δικούς μας).

Στο The Joy of Birth ο κύριος άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλες οι υπηρεσίες είναι η υποστήριξη της νέας μητέρας μέσα από τους κύκλους. Παράλληλα δίνεται μεγάλη έμφαση στην προετοιμασία για τη μητρότητα από τα πολύ αρχικά της στάδια. Εξάλλου η περίοδος της λοχείας δεν είναι παρά το κλείσιμο ενός συνεχούς που ξεκίνησε με τη πρόθεση για σύλληψη. Και όσο ευχάριστα ήταν τα βιώματα σε κάθε σταθμό αυτού του συνεχούς, τόσες περισσότερες και οι πιθανότητες να βιωθεί εν τέλει αυτή η τόσο ευαίσθητη περίοδος θετικά.

Για να το στηρίξω αυτό, αναγνωρίζοντας τη θεραπευτική ιδιότητα των κύκλων γυναικών, κάθε τόσο συντονίζω μια ομάδα λοχείας (Ο Κύκλος των Νέων Μαμάδων) ,είτε στο χώρο του The Joy of Birth ή και σε άλλους χώρους που προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα στις νέες μαμάδες. Παράλληλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνω και συντονίζω εντατικά εργαστήρια (Το Τέταρτο Τρίμηνο) για τελειόμηνες μητέρες, λεχώνες ή και σε ζευγάρια στα οποία παρέχεται βιωματική υποστήριξη και κατάρτιση πάνω στις πρώτες δύσκολες βδομάδες της λοχείας.

Παράλληλα στις υπηρεσίες του The Joy of Birth για τις νέες μαμάδες προστίθενται και οι ατομικές υπηρεσίες βοηθού μητρότητας (doula) λοχείας, με κατ΄ οίκον επισκέψεις, αλλά και οι ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής για μητέρες που συναντούν εντονότερες προκλήσεις με τη νέα αυτή ζωή.

Οι γυναίκες που διανύουν τη λοχεία είναι επίσης ευπρόσδεκτες και σε όποια από τις δύο (ή και τις δύο) συναντήσεις που διοργανώνονται από το The Joy of Birth. Στο δωρεάν Let’s Talk Birth ένας κύκλος γυναικών είναι πάντα ανοιχτός να υποδεχτεί τα πιο ευαίσθητα θέματα τους, με εμπιστοσύνη και συμπόνοια. Στο Happy Mama οι γυναίκες έρχονται σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον να βρεθούν με τη βοήθεια της μεταξύ τους συζήτησης και των πρακτικών χαλάρωσης σε μια πιο στενή επαφή μεταξύ τους αλλά και με τη δική τους μητρική φύση!

Είσαι νέα μαμά; Βρίσκεσαι σε καλά χέρια! Βρίσκεσαι στην ανοιχτή αγκαλιά του The Joy of Birth!

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελίνα και στο Joy of Birth! Ξεκίνησα να πηγαίνω στις συνεδρίες για μέλλουσες μαμάδες και συνεχίσαμε μετά απο τον τοκετό μαζί με την νεογέννητη κορούλα μου. Οι πληροφορίες, εμπειρίες αλλά και φιλίες που αποκομίσαμε θα μείνουν και στις δύο μας αξέχαστες. Το πιο σημαντικό είναι πως υπήρχε σεβασμός στα θέλω της κάθε μανούλας χωρίς πίεση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως χάρη στην Ελίνα καταφέραμε και θηλάσαμε αποκλειστικά! Σ’αγαπάμε Ελινάκι μας!

Ηρώ Ό.