Είτε είσαι πρωτομαμά είτε έχεις ξαναζήσει το μοναδικό ταξίδι της εγκυμοσύνης στο παρελθόν, είναι πολύ σημαντικό πέραν της φροντίδας των επαγγελματιών υγείας που έχεις επιλέξει να σε παρακολουθούν και να σε καθοδηγούν, να φροντίσεις και για την ενημέρωση και την υποστήριξη σου καθόλη τη διάρκεια αυτής της τόσο σημαντικής περιόδου.

Τη σημερινή εποχή οι κοινωνίες μας γίνονται όλο και λιγότερο συλλογικές και η κάθε γυναίκα περιορίζεται σε ένα μικρόκοσμο στον οποίο η μητρότητα βιώνεται, από τη σύλληψη της κιόλας, πολύ μοναχικά. Σε βιωμάτικό επίπεδο, καμία γυναίκα σήμερα, εφόσον δεν το έχει ζήσει ιδίοις όμασι μέσα από άλλα μέλη της κοινότητας της, δε μπορεί να προβλέψει τις αλλαγές που πρόκειται να επέλθουν στη ζωή της σε όλα τα επίπεδα, και το γεγονός αυτής της άγνοιας επιφέρει πολύ υψηλά επίπεδα φόβου και στρες ως προς την εμπειρία αυτή.

Σε συνδυασμό με μια περιρρέσουσα κουλτούρα φόβου που ενισχύει η εμμονή της ιατρικής να εστιάζει στα δυνάμει προβλήματα και τους κινδύνους μιας εγκυμοσύνης και ενός τοκετού, η γυναίκα αισθάνεται ανύμπορη και αδύναμη να αναλάβει το έλεγχο και να έρθει σε επαφή με το σώμα και το μωρό που κυοφορεί και που αργότερα θα μεγαλώσει, κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει δραματικές συνέπειες στην αυτοπεποίθηση της για τον μητρικό της ρόλο, αλλά και στη δυνατότητα να συνδεθεί με το παιδί της.

Ίσως λοιπόν το πιο σημαντικό που θα πρέπει να φροντίσει ένα ζευγάρι, από τη στιγμή που θα αποφασίσει συνείδητα να φέρει στο κόσμο ένα παιδί, είναι πριν από όλα τα διαγνωστικά τεστ και τις εξετάσεις να αναζητήσει τρόπους πληροφόρησης, εκπαίδευσης και υποστήριξης για αυτή τη περίοδο.

Σε μια ομάδα περιγεννητικής αγωγής (μπορεί κανείς να συναντήσει τις ομάδες αυτές με πολλές άλλες ονομασίες όπως childbirth education, μαθήματα προετοιμασίας για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ή μαθήματα ανώδυνου τοκετού, μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής ή συναντήσεις περιγεννητικής φροντίδας, για να αναφέρουμε κάποια) η γυναίκα, ή το ζευγάρι θα αισθανθεί ασφάλεια, καθώς θα μαθαίνει για τα δικαιώματα και τις επιλογές της για τη περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού, και θα αποκτήσει σιγουριά και αυτοπεποίθηση, καθώς θα συνδέεται και με άλλες γυναίκες με τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς. Θα της απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που ενδεχομένως να της εγείρουν φόβο, και θα αισθανθεί βαθιά ενδυνάμωση καθώς θα έρχεται σε επαφή με κάτι που έχει κάθε σχεδόν γυναίκα ξεχάσει εδώ και αρκετές γενιές, τη δύναμη και την ικανότητα που όλες μας διαθέτουμε μέσα μας για να κυοφορήσουμε, να γεννήσουμε και να αναθρέψουμε τα παιδιά μας. Μέσα από τα μαθήματα περιγεννητικής αγωγής και με τη σωστή και έμπειρη καθοδήγηση και υποστήριξη του ανθρώπου που συντονίζει τα μαθήματα αυτά, οι γυναίκες μαθαίνουν πρωτίστως να αναλαμβάνουν τη πλήρη ευθύνη και τον πλήρη έλεγχο του σώματος τους και ολόκληρου του εαυτού τους, μια διαδικασία που πάντα θα τις οδηγεί στις σωστότερες επιλογές για εκείνες και την οικογένεια που δημιουργούν και αναπτύσσουν.

Μια θετική εμπειρία εγκυμοσύνης και τοκετου μέσα από την οποία η γυναίκα αισθάνεται ότι έχει την ελευθερία να επιλέγει, να έχει πρόσβαση σε ακριβείς και τεκμηριωμένες πληροφορίες, να νιώθει δυνατή και αξιοσέβαστη, είναι το εισητήριο για μια μητρότητα πλημμυρισμένη από θετικές εμπειρίες και χαρά! Μέσα από την ενδυνάμωση που η γυναίκα (και ο μελλοντικός πατέρας) αισθάνεται στις ομάδες, καθώς μοιράζεται και λαμβάνει θετικές εμπειρίες, η γέννα αντιμετωπίζεται σαν ένα συναρπαστικό ταξίδι, μέσα στο οποίο τα όποια απρόοπτα (που κρύβουν όλα τα ταξίδια) μπορεί να τα διαχειριστεί με ηρεμία και ασφάλεια, και η αίσθηση του άγνωστου δημιουργεί συναισθήματα προσμονής και θετικής εγρήγορσης, αλλά ποτέ φόβου και απελπισίας. Και όπως με όλα τα ταξίδια που επιλέγουμε συνειδητά να κάνουμε, έτσι και αυτό θα έχει, παρόλες τις περιπέτειες και τις δυσκολίες μόνο όμορφες αναμνήσεις να αφήσει πίσω του, γεμάτες με αισθήματα ζεστασιάς, πληρότητας και περηφάνιας!

Οι ομάδες περιγεννητικής αγωγής του The Joy of Birth έχουν δημιουργηθεί μετά από βαθιά μελέτη των κορυφαιότερων προγραμμάτων περιγεννητικής αγωγής, που εδώ και τουλάχιστον 6 δεκαετίες οργανώνονται σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Κύριος στόχος των προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί είναι να υποστηριχθεί κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως επιλογών για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη φροντίδα του μωρού της, ώστε να καταφέρει να νιώσει ότι επιλέγει αυτό ακριβώς που της ταιριάζει.

Κάθε πληροφορία που δίνεται μέσα στα μαθήματα ακολουθείται από τεκμηριωμένη έρευνα βασισμένη στα πλέον ενημερωμένα στοιχεία οργανισμών που ειδικεύονται στη περιγεννητική περίοδο.

Ένα ζευγάρι ή μια γυναίκα που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί στη φροντίδα του εαυτού της και της νέας ζωής που έρχεται, έχει να διαλέξει ανάμεσα σε τέσσερις διαφορετικούς κύκλους προγραμμάτων οι οποίοι επαναλαμβάνονται μέσα στη περίοδο Οκτώβρη - Ιούλη κάθε έτους.

Αναλυτικά τα προγράμματα, καθώς και το ημερολόγιο μπορείτε να τα δείτε εδώ

Οι ομάδες περιγεννητικής αγωγής δεν υποκαθιστούν ούτε αντικαθιστούν οποιαδήποτε συμβουλή και οδηγία του θεράποντος ιατρού ή επαγγελματία υγείας που έχετε επιλέξει να σας καθοδηγεί.

Τις ομάδες διδάσκει η Ελίνα Ζαμπούνη, βοηθός μητρότητας (doula), σύμβουλος ψυχικής υγείας και δασκάλα περιγεννητικής γιόγκα, ιδιοκτήτρια του The Joy of Birth

 

Η Ελίνα ήταν δίπλα μου την ώρα του τοκετού ως doula.

Εκτός απο τον σύντροφό μου ένιωθα οτι είχα μαζί μου μια φίλη, έναν άνθρωπο που με καταλάβαινε, που ένιωθε τί περνούσα. Θυμάμαι έντονα τη στιγμη που κοιταχτήκαμε στα μάτια και μου είπε όλο νόημα ‘Δεν είναι υπέροχα; Είσαι αλλού… έτσι δεν είναι’; Και πράγματι, αν και ήμουν σε ένα μαιευτήριο στην πραγματικότητα ήμουν σε μια ονειρική κατάσταση, δυνατή και έτοιμη να φέρω στον κόσμο το σπλάχνο μου. Είχα έναν υπέροχο τοκετό και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες που έλαβα απο την Ελίνα (σειρά συνεδριών συμβουλευτικής, μαθήματα γιόγκα κτλ.)

Μαρία Χ.