• Συνειδητή Αναπαραγωγή

Όσοι επιθυμούν να δώσουν στα παιδιά που θα φέρουν στο κόσμο το απόλυτα βέλτιστο ξεκίνημα στη ζώη ξεκινούν τη προετοιμασία για τον ερχομό και την ανατροφή του παιδιού τους πολύ πριν τη σύλληψη. Για σκέψου για λίγο πάνω σε αυτή την ιδέα…Δεν θα το άξιζε αυτό κάθε ζωή που έρχεται στο κόσμο μας; Δεν θα το ήθελες αυτό για τα δικά σου παιδιά; Μια σύλληψη με το ισχυρότερο δυνατό σπέρμα και ωάρια. Ένα έμβρυο εμφυτευμένο σε μια κατά το δυνατόν πιο υγιή μήτρα να αναπτύσσεται στις βέλτιστες συνθήκες και εν τέλει ένα όμορφο μωρό που θα γεννηθεί απαλά και στοργικά και θα βρεθεί στα χέρια δυό γονιών με τη μεγαλύτερη δυνατή επίγνωση και δέσμευση για αυτή τους την επιλογή!

“Οι γονείς δρουν σα γενετικοί μηχανικοί για τα (μελλοντικά) παιδιά τους, τους μήνες πριν τη σύλληψη”, Bruce Lipton - The Biology of Belief

Η επιστήμη της επιγενετικής σήμερα μας αποκαλύπτει πως οτιδήποτε συμβαίνει στις ζωές του πατέρα και της μητέρας κατά τη διάρκεια της τόσο καθοριστικής περιόδου που λαμβάνει χώρα η γονιδιωματική αποτύπωση “genome imprinting” (η στιγμή που το σπέρμα και το ωάριο είναι ώριμα και έτοιμα για τη σύλληψη) θα επηρρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το νου και το σώμα του παιδιού που θα έρθει.

Η προετοιμασία για τη σύλληψη θέτει τα θεμέλια για μια υγιή εγκυμοσύνη γεμάτη ζωντάνια και πολλά από αυτά που προτείνονται στο ζευγάρι για τη περίοδο αυτή γίνονται μια ευχάριστη συνήθεια και στην εγκυμοσύνη, αλλά φυσικά και στη μετέπειτα ζωή της οικογένειας. Η προετοιμασία για να είναι η σύλληψη μια συνειδητή διαδικασία προτείνεται να ξεκινά 4-6 μήνες πριν ακόμη ξεκινήσουν να έχουν σεξουαλική επαφή με τη πρόθεση να συλλάβουν. Η προετοιμασία γίνεται σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε σωματικό, όσο και σε συναισθηματικό, ψυχολογικό και πνευματικό. Στις πρώτες συναντήσεις με το ζευγάρι συλλέγονται πληροφορίες για το lifestyle του ζευγαριού, τις πνευματικές τους πρακτικές, τους στόχους τους για την μελλοντική τους οικογένεια και το όραμα που έχουν για αυτή. Καλό είναι να προηγηθούν κάποιες εξετάσεις ρουτίνας από παθολόγο (Rubella, Hepatitis B, Hepatitis C, HIV, Toxoplasmosis), αλλά και κάποιες πιο εξειδικευμένες όπως πχ για το στίγμα της Μεσογειακής αναιμίας (αν δεν το γνωρίζουν ήδη), ή για ανίχνευση βαρέων μετάλλων και οξειδωτικού φορτίου (τοξινών) στο σώμα που ενδέχεται να εμποδίσουν την γονιμότητα. Μια επαφή με έναν πρακτικό ολιστικής υγείας (ομοιοπαθητικό, αλλοπαθητικό, ενεργειακό θεραπευτή, βελονιστή κλπ) μπορεί να τους καθοδηγήσει σε αυτή την αποτοξινωτική διαδικασία. Παράλληλα αυτή η περίοδος είναι ιδανική για να εμβαθύνει το ζευγάρι σε πνευματικές διεργασίες, μια βασική εκ των οποίων είναι ο διαλογισμός, μέσα από τις οποίες ο κάθε ένας ξεχωριστά θέτει τη πρόθεση του και καλεί, με όχημα την αγάπη που μοιράζεται με τον/την σύντροφο του το παιδί στην οικογένεια αυτή.

Η περίοδος πριν τη σύλληψη μπορεί να είναι συναισθηματικά φορτισμένη για το ζευγάρι, καθώς εγείρει αισθήματα οικειότητας και εγγύτητας μεταξύ τους, αλλά παράλληλα ανασύρει και αισθήματα άγχους σχετικά με την ικανότητα του καθένα να αναθρέψει και να φροντίσει μια ζωή. Είναι συνήθως μια περίοδος για τον επαναπροσδιορισμό των ρόλων στην οικογένεια και ως εκ τούτου ακακύπτει η ανάγκη για αναγνώριση και συζήτηση των φόβων και των προσδοκιών για το μέλλον.

Ο δρόμος του γονέα που συλλαμβάνει συνειδητά είναι πρωτίστως να ανα-γεννηθεί ο ίδιος πριν τη γέννηση του παιδιού του. Στις συναντήσεις της συνειδητής αναπαραγωγής τα ζευγάρια υποστηρίζονται στο να επαναδημιουργήσουν μια ζωή μέσα στην οποία να ευημερούν. Γιατί όταν εκείνοι ευημερούν, η ζωή είναι πιο πιθανό να ευημερήσει, καθώς αναπτύσσεται μέσα τους. Η ζωή γεννά τη ζωή, η ενέργεια γεννά την ενέργεια, και ο τρόπος που επενδύεις και διαχειρίζεσαι τη δική σου έχει μεγάλη σημασία. Αυτή η επένδυση είναι ίσως και το πολυτιμότερο, δια βίου δώρο που μπορείς να προσφέρεις στο παιδί σου.

 

  • Υπογονιμότητα

Κάνω διαρκώς αρνητικές σκέψεις, αισθάνομαι εκτός ελέγχου, διακατέχομαι από υπερβολικό άγχος, δεν έχω δεχτεί την αποτυχία ποτέ ως σήμερα, χρειάζομαι υποστήριξη για να διαχειριστώ το στρες μου, ξέρω ότι είμαι εκ φύσεως τελειομανής, ίσως τελικά και να μην αξίζω να έχω ένα παιδί, δεν θέλω να αισθάνομαι μετανιωμένη, χρειαζόμαστε βοήθεια για να λάβουμε τη σωστή απόφαση, το βιολογικό μου ρολόι χτυπάει.

Έχεις ποτέ σκεφτεί κάτι από τα παραπάνω τη περίοδο που βρίσκεσαι σε προσπάθεια να συλλάβεις;

Η συμβουλευτική κατά τη περίοδο που μια γυναίκα είναι σε προσπάθεια σύλληψης είναι ένα εργαλείο που εκπαιδεύει τις γυναίκες να αλλάξουν τις πεποιθήσεις και τις αντιλήψεις τους και να μάθουν να αφήνονται στα γεγονότα και να δέχονται τις καταστάσεις όπως αυτές έρχονται. Με συγκεκριμένες τεχνικές ο νούς επαναπρογραμματίζεται ώστε οι αρνητικές πεποιθήσεις να αντικαθίστανται από θετικές αντιλήψεις, γεγονός που θα αυξήσει τις πιθανότητες για σύλληψη και διατήρηση της κύησης, αλλά και στη συνέχεια θα δημιουργήσει τη βάση για μια θετική εμπειρία εγκυμοσύνης και τοκετού, η οποία στη συνέχεια θα δημιουργήσει τη προυπόθεση για να βιώσει η γυναίκα τη μητρότητα με θετικό τρόπο, συντονισμένη με το μητρικό ένστικτο της, ενδυναμωμένη και με αυτοπεποίθηση.

Οι προκλήσεις που αφορούν σε θέματα γονιμότητας της γυναίκας μπορούν να οδηγήσουν σε συναισθηματικό τραύμα και να επιφέρουν μεγάλο βάρος στη σχέση του ζευγαριού που είναι σε προσπάθεια σύλληψης. Οι φαρμακοθεραπείες που ενισχύουν τη γονιμότητα, και η τεχνητή γονιμοποίηση μπορούν να αυξήσουν τη πιθανότητα για σύλληψη, ή και να την εξασφαλίσουν, εντούτοις όμως ένας κύκλος συνεδριών συμβουλευτικής, καθόσον λαμβάνονται αυτές οι θεραπείες, είναι αποδεδειγμένα ένας πολύ καταλυτικός παράγοντας στην επιτυχία της σύλληψης αφενός, και αφεταίρου στο όλο και πιο θετικό βίωμα αυτής της κατά τα άλλα εμπειρίας με προκλήσεις.

Στις συνεδρίες δουλεύουμε το άγχος, την ανησυχία, και τον φόβο για ενδεχόμενη αποτυχία των προσπαθειών, το πένθος μιας ενδεχόμενης αποτυχίας σύλληψης ή απώλειας κύησης, καθώς και πολλά άλλα συναισθήματα (θυμός, ενοχή, απελπισία) που μπορεί να βιώνονται τη περίοδο της προσπάθειας.

Στα πλαίσια των συνεδριών όσοι είναι αντιμέτωποι με τη πρόκληση της υπογονιμότητας και της αδυναμίας σύλληψης θα είναι σε θέση να συζητήσουν τις επιλογές τους και να λάβουν αποφάσεις σε σχέση με το πως να προχωρήσουν με αυτές (επαναληκτικές απόπειρες τεχνητής γονιμοποίησης, παρένθετη κύηση, κλπ) . Η συμβουλευτική μπορεί επίσης να βοηθήσει τα ζευγάρια να διαχειριστούν αισθήματα ενοχής ή θυμού που ενδεχομένως να ανακύψουν μεταξύ του ζευγαριού στη περίπτωση που ο ένας εκ των δυο δεν είναι γόνιμος. Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, η γυναίκα που αδυνατεί να συλλάβει εξ αιτίας κάποιας δικής της ανεπάρκειας μπορεί να διακατέχεται από αισθήματα απελπισίας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και απόρριψης, μέχρι και κατάθλιψη. Η συμβουλευτική μπορεί να μειώσει, εώς και να εξαλείψει πλήρως τα συναισθήματα αυτά και να βοηθήσει να διατηρήθει ο δεσμός του ζευγαριού αναλλοίωτος.

Στις δυο παραπάνω περιπτώσεις πέραν της ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης διεξάγονται και ολιστικές θεραπείες που προάγουν τη γονιμότητα μέσα από τη διατροφή και την αντιοξείδωση του οργανισμού.

 

  • Διακοπή κύησης, ή απώλεια (αποβολή) του κυήματος

Εδώ η συμβουλευτική θα βοηθήσει την γυναίκα

- να διαχειριστεί τον πόνο της απώλειας και να διανύσει τη περίοδο του πένθους πιο συνειδητά και συντομότερα.

- να αποκτήσει την επίγνωση και τον έλεγχο των συναισθημάτων της

- να εκπαιδεύτει στη βέλτιστη διαχείριση γεγονότων που μπορεί να της υπενθυμίσουν την απώλεια

- να διατηρήσει μια υγιή σχέση αγάπης με τον σύντροφο της, αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους πενθούν οι γυναίκες και οι άντρες

- να αισθανθεί και πάλι όμορφα με το σώμα της και τον εαυτό της ευρύτερα

- να νιώσει ασφαλής και έτοιμη για να βιώσει μια επόμενη εγκυμοσύνη

 

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αποφασίζουν να φέρουν ένα μωρό στο κόσμο το κάνουν με τη πεποίθηση (και την αυτο-πεποίθηση) ότι αυτό είναι μια αυτόματη, δεδομένη διαδικασία.

Για μένα δεν ήταν.

Χρειάστηκε προετοιμασία στο σώμα και στο πνεύμα, αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο, και αυτό το κατάλαβα καλά δίπλα στην Ελίνα. Μέχρι να τη συναντήσω (εντελώς τυχαία και αναπάντεχα) ακολουθούσα όλα όσα μου έλεγαν οι γιατροί. Οι “ειδικοί”. Μετά από πολλές προσπάθειες (όλες αποτυχημένες) σε όλα τα είδη της “υποβοηθούμενης αναπαραγωγής” και όλα τα σωματικά και ψυχολογικά επακόλουθα που αυτές συνεπάγονται, συνάντησα την Ελίνα όταν πια για μένα και τον σύντροφο μου ήταν αποφασισμένο ότι βιολογικά, αν μη τί άλλο δεν θα είχαμε στη ζωή μας τη χαρά να γνωρισουμε το δικό μας παιδί. Τρία χρόνια και πολλές αλλαγές στη ζωή μας μετά, αυτή μας η απόφαση ήρθε να ανατραπεί από τον ερχομό του γιού μας, που ήρθε στη ζωή μας εντελώς απρόσμενα (διόλου τυχαίο)! Είμαι ευγνώμων για την Ελίνα που βρέθηκε την πιο κατάλληλη ώρα στο δρόμο μου για να μου “θυμίσει”, όπως η ίδια συνηθίζει να λέει αυτά που εγώ ήδη γνωρίζω, τη δύναμη του σώματος μου να φέρει στο κόσμο ένα παιδί, που εν τέλει είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των “ειδικών”!

Σε ευχαριστώ!

Αλεξάνδρα Α.