Η Συμβουλευτική είναι ο κλάδος της Ψυχολογίας ο οποίος ασχολείται με την εκπαίδευση του ανθρώπου στην αυτογνωσία, την εξερεύνηση δηλαδή του ποιοι πραγματικά είμαστε και την ανακάλυψη του αυθεντικού εαυτού μας. Βοηθά στην καλύτερη διαχειριση της καθημερινότητας μέσα από την συνεχή βελτίωση της ψυχικής υγείας του θεραπευόμενου. Απώτερος στόχος είναι η προσωπική ανάπτυξη, η συναισθηματική ωρίμανση και η αυτοπραγμάτωση του ατόμου στο μεγαλύτερο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Κύριο συστατικό αυτής της διαδικασίας είναι η εκπείδευση του ανθρώπου στην συνειδητή ανάληψη ευθύνης για το κάθε τί που συμβαίνει στη ζωή του. Την αποθυματοποίηση του.

Συνήθως ο σύμβουλος επικεντρώνεται σε κάποια συγκεκριμένη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος, και αποσκοπεί στην αξιολόγηση και επίλυση της με απλά βήματα μέσα από βιωματικές διαδικασίες και συζήτηση. Μέσα από τη συμπόνοια, την ενσυναίσθηση και την πλήρη αποδοχή ο σύμβουλος καθοδηγεί και βοηθά το άτομο να κατανοήσει καλύτερα τι του συμβαίνει, και το ενθαρρύνει να θέσει τους προσωπικούς του στόχους και να βρίσκει υγιείς διεξόδους από τις προκλήσεις που βιώνει καθημερινά. Παράλληλα το εξοπλίζει με δεξιότητες για να επίλυει το ίδιο τα προβλήματα που συναντά με θετική στάση και αισιοδοξία και να αποκτά μεγαλύτερη κατανόηση και επίγνωση. Το αποτέλεσμα είναι μια ζωή με χαρά και πλήρωση, με “Ευδαιμονία” όπως πολύ εύστοχα επισήμαινε ο Πλάτων.

Αν υπάρχει μια περίοδος που αυτό γίνεται ίσως και επιτακτικό για μια γυναίκα, αυτή είναι η περίοδος γύρω από τον ερχομό της νέας ζωής (περιγεννητική περίοδος), που περιλαμβάνει τη σύλληψη (και κάποιους μήνες πριν από αυτή), την εγκυμοσύνη και τη πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό. Σε αυτή τη φάση (η οποία αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά στάδια της ζωής της) η γυναίκα βιώνει τη σπουδαιότητα του έργου που καλείται να φέρει εις πέρας, να φροντίσει δηλαδή για μια ζωή που αρχικά συλλαμβάνεται, και στη συνέχεια αναπτύσσεται και μεγαλώνει μέσα της και έπειτα έξω από αυτή, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και για να το κάνει αυτό χρειάζεται καθοδήγηση, εκπαίδευση, υποστήριξη και έμπνευση. Χρειάζεται να έχει “δουλέψει” με τις προκλήσεις που την εμποδίζουν από το να αναπτυχθεί στη μητέρα που ονειρεύεται να γίνει. Ειδάλλως πολύ συχνά θα διαπιστώνει ότι αυτές θα είναι και το εμπόδιο στο να προσφέρει τον εαυτό της έτσι όπως θα ήθελε στο παιδί της. Η εγκυμοσύνη, η γέννα και η πρώτη περίοδος της μητρότητας είναι πολύ δυνατά ξεκινήματα. Αυτές οι στιγμές που βιώνει μια γυναίκα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή της, αλλά και στη ζωή του παιδιού της. Η συμβουλευτική μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στο πως ξεκινάει αυτό το ταξίδι της μητρότητας, βοηθώντας τη γυναίκα να βιώσει αυτή την εμπειρία με σιγουριά και χαρά.

Στις ατομικές συνεδρίες της συμβουλευτικής, οι οποίες γίνονται είτε στο χώρο του The Joy of Birth, ή μέσω συνεδριών Skype καθοδηγώ και διδάσκω τη κάθε γυναίκα στην αυτογνωσία, στην άνευ όρων αγάπη και τη φροντίδα του εαυτού της και κατ’ επέκταση των παιδιών και του συντρόφου της και στη προσωπική της θεραπεία.

Προσεγγίζοντας ολιστικά τη συμβουλευτική υποστηρίζω, εκπαιδεύω και καθοδηγώ γυναίκες και ζευγάρια που διανύουν τη περιγεννητική περίοδο ώστε να  προετοιμαστούν, αλλά και να βρουν λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά τις εξής περιόδους:

- Πριν τη σύλληψη (Συνειδητή Aναπαραγωγή - Conscious Conception, Αδυναμία Σύλληψης, Υπογονιμότητα )

- Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

- Την ώρα του  τοκετού

- Κατά τη περίοδο της λοχείας και τον πρώτο χρόνο της μητρότητας

Οι προκλήσεις που μπορεί μια γυναίκα να βιώνει κατά τη περίοδο αυτή μπορεί να σχετίζονται με την ικανότητα της να συλλάβει, να βιώσει μια θετική εμπειρία τοκετού, να συνδεθεί με το μωρό της, να βιώσει τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα με υπομονή και χαρά, να διατηρήσει δυνατή τη σχέση της με το σύντροφο της ή το οικογενειακό περιβάλλον της, να επανέλθει ομαλά στην επαγγελματική ζωή της κλπ. Λαμβάνοντας έμπνευση και γνώση από πολλά σεμινάρια που παρακολουθώ κάθε χρόνο, μα περισσότερο από τη δική μου πορεία στη προσωπική μου ανάπτυξη και θεραπεία και από τη καθημερινή μου εμπειρία με τους δύο μεγάλους δασκάλους της ζωής μου, τα παιδιά μου, βρίσκομαι δίπλα σε κάθε γυναίκα και ζευγάρι που μπορεί να χρειαστεί βοήθεια, καθοδήγηση και έμπνευση.

Η Ελίνα έχει υπάρξει η doula (βοηθός μητρότητας) μου στον τοκετό μου, η προσωπική μου σύμβουλος, η υποστήριξη μου στη λοχεία, η δασκάλα μου στη γιόγκα εγκυμοσύνης, έχει υπάρξει η έμπιστη μου και η φίλη μου στην πιο προκλητική περίοδο της ζωής μου ως τώρα.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μου η Ελίνα με βοήθησε να αποκτήσω την ανατομική γνώση σε σχέση με το πως δουλεύει το σώμα μου πριν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του τοκετού. Δουλέψαμε συστηματικά μαζί, ώστε να αναπτύξω τις δεξιότητες για να βοηθήσω το σώμα και τον νού μου προκειμένου να υποδεχτούν τη γέννα και το μικρό μου κοριτσάκι στη πιο καταπληκτική, εκπληρωτική και ενδυναμωτική εμπειρία της ζωής μου.

Αυτή της κατ’ οίκον γέννησης του μωρού μου.

Σοφία Π.