Η συμβουλευτική είναι ο κλάδος της Ψυχολογίας ο οποίος ασχολείται με την εκπαίδευση του ανθρώπου στην αυτογνωσία, την εξερεύνηση δηλαδή του ποιοι πραγματικά είμαστε και την ανακάλυψη του αυθεντικού εαυτού μας. Βοηθά στην καλύτερη διαχειριση της καθημερινότητας μέσα από την συνεχή βελτίωση της ψυχικής υγείας του θεραπευόμενου. Απώτερος στόχος είναι η προσωπική ανάπτυξη, η συναισθηματική ωρίμανση και η αυτοπραγμάτωση του ατόμου στο μεγαλύτερο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Κύριο συστατικό αυτής της διαδικασίας είναι η εκπαίδευση του ανθρώπου στην συνειδητή ανάληψη ευθύνης για το κάθε τί που συμβαίνει στη ζωή του. Την αποθυματοποίηση του.

Συνήθως ο σύμβουλος επικεντρώνεται σε κάποια συγκεκριμένη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος, και αποσκοπεί στην αξιολόγηση και επίλυση της με απλά βήματα μέσα από βιωματικές διαδικασίες και συζήτηση. Μέσα από τη συμπόνοια, την ενσυναίσθηση και την πλήρη αποδοχή ο σύμβουλος καθοδηγεί και βοηθά το άτομο να κατανοήσει καλύτερα τι του συμβαίνει, και το ενθαρρύνει να θέσει τους προσωπικούς του στόχους και να βρίσκει υγιείς διεξόδους από τις προκλήσεις που βιώνει καθημερινά. Παράλληλα το εξοπλίζει με δεξιότητες για να επίλυει το ίδιο τα προβλήματα που συναντά με θετική στάση και αισιοδοξία και να αποκτά μεγαλύτερη κατανόηση και επίγνωση. Το αποτέλεσμα είναι μια ζωή με χαρά και πλήρωση, με “Ευδαιμονία” όπως πολύ εύστοχα επισήμαινε ο Πλάτων.

Αν υπάρχει μια περίοδος που αυτό γίνεται ίσως και επιτακτικό για μια γυναίκα, αυτή είναι η περίοδος γύρω από τον ερχομό της νέας ζωής (περιγεννητική περίοδος), που περιλαμβάνει τη σύλληψη (και κάποιους μήνες πριν από αυτή), την εγκυμοσύνη και τη πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό. Σε αυτή τη φάση (η οποία αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά στάδια της ζωής της) η γυναίκα βιώνει τη σπουδαιότητα του έργου που καλείται να φέρει εις πέρας, να φροντίσει δηλαδή για μια ζωή που αρχικά συλλαμβάνεται, και στη συνέχεια αναπτύσσεται και μεγαλώνει μέσα της και έπειτα έξω από αυτή, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και για να το κάνει αυτό χρειάζεται καθοδήγηση, εκπαίδευση, υποστήριξη και έμπνευση. Χρειάζεται να έχει “δουλέψει” με τις προκλήσεις που την εμποδίζουν από το να αναπτυχθεί στη μητέρα που ονειρεύεται να γίνει. Ειδάλλως πολύ συχνά θα διαπιστώνει ότι αυτές θα είναι και το εμπόδιο στο να προσφέρει τον εαυτό της έτσι όπως θα ήθελε στο παιδί της. Η εγκυμοσύνη, η γέννα και η πρώτη περίοδος της μητρότητας είναι πολύ δυνατά ξεκινήματα. Αυτές οι στιγμές που βιώνει μια γυναίκα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή της, αλλά και στη ζωή του παιδιού της. Η συμβουλευτική μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στο πως ξεκινάει αυτό το ταξίδι της μητρότητας, βοηθώντας τη γυναίκα να βιώσει αυτή την εμπειρία με σιγουριά και χαρά.

Εξίσου μεγάλη είναι η βοήθεια κατά τη περίοδο που μια γυναίκα αποφασίζει να γίνει μητέρα, με όλες τις πιθανές προκλήσεις που αυτό μπορεί να εμπεριέχει, αλλά και αφότου έχει γεννήσει, και για το βάθος της περιόδου της μητρότητας.

Ταυτόχρονα, και καθώς οι σχέσεις του ζευγαριού που ετοιμάζεται να δημιουργήσει οικογένεια δοκιμάζονται, είναι μεγάλη η συμβολή του συμβούλου στη δόμηση γερών θεμελίων γύρω από τη σχέση του ανδρόγυνου, πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και πολύ μετά τη περίοδο της εγκυμοσύνης.

Στις ατομικές συνεδρίες της συμβουλευτικής, οι οποίες γίνονται είτε στο χώρο του The Joy of Birth, ή μέσω συνεδριών Skype καθοδηγώ και διδάσκω τη κάθε γυναίκα,  στην αυτογνωσία, στην άνευ όρων αγάπη και τη φροντίδα του εαυτού της και κατ’ επέκταση των παιδιών και του συντρόφου της και στη προσωπική της θεραπεία. Την αντίστοιχη καθοδήγηση είμαι σε θέση να προσφέρω και σε ένα ζευγάρι, έναν άντρα καθώς γίνεται πατέρας, αλλά και τους γονείς που καλούνται να αναλάβουν έναν ρόλο καινούργιο και άγνωστο για εκείνους.

Προσεγγίζοντας ολιστικά τη συμβουλευτική υποστηρίζω, εκπαιδεύω και καθοδηγώ γυναίκες και ζευγάρια που διανύουν τη περιγεννητική περίοδο αλλά και πολύ αργότερα στη πορεία τους ως γονείς ώστε να  προετοιμαστούν, αλλά και να βρουν λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά τις εξής περιόδους:

- Πριν τη σύλληψη (Συνειδητή Aναπαραγωγή - Conscious Conception, Αδυναμία Σύλληψης, Υπογονιμότητα )

- Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

- Την ώρα του  τοκετού

- Κατά τη περίοδο της λοχείας και τον πρώτο χρόνο της μητρότητας

- Καθ΄όλη την πορεία της ανάπτυξης της οικογένειας (διατήρηση καλής επικοινωνίας και ισχυρού δεσμού ανάμεσα στα μέλη της)

Οι προκλήσεις που μπορεί μια γυναίκα να βιώνει κατά τη περίοδο αυτή μπορεί να σχετίζονται με την ικανότητα της να συλλάβει, να βιώσει μια θετική εμπειρία τοκετού, να συνδεθεί με το μωρό της, να βιώσει τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα με υπομονή και χαρά, να διατηρήσει δυνατή τη σχέση της με το σύντροφο της ή το οικογενειακό περιβάλλον της, να επανέλθει ομαλά στην επαγγελματική ζωή της κλπ. Λαμβάνοντας έμπνευση και γνώση από τις πολυάριθμες εκπαιδεύσεις που παρακολουθώ, μα περισσότερο από τη δική μου πορεία στη προσωπική μου ανάπτυξη και θεραπεία και από τη καθημερινή μου εμπειρία με τους δύο μεγάλους δασκάλους της ζωής μου, τα παιδιά μου, βρίσκομαι δίπλα σε κάθε γυναίκα και ζευγάρι που μπορεί να χρειαστεί βοήθεια, καθοδήγηση και έμπνευση.

Στα πλαίσια της πρόληψης και της θεραπείας τραύματος σε όλα τα προαναφερόμενα στάδια τόσο στις γυναίκες, όσο στους συντρόφους τους, αλλά και στα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, γίνεται χρήση των εργαλείων της Ήπιας Βιο-Ενεργειακής. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό και θεραπευτικό μοντέλο, σχεδιασμένο να συνδυάζει λεκτικές και σωματικές θεραπείες με σκοπό τη πρόληψη και θεραπεία των τραυμάτων που φέρουμε και κατά συνέπεια την ανάπτυξη μας. Η Ήπια Βιο-Ενεργειακή αναπτύχθηκε από τη γιατρό Εύα Ράιχ (κόρη του Βίλχελμ Ράιχ , μαθητή του Σιγκμούντ Φρόυντ που έχει αναγνωριστεί ως ο πατέρας της σωματικής ψυχοθεραπείας). Η προσέγγιση αυτή επικεντρώνεται στην ελάχιστη διέγερση του ατόμου που είναι απαραίτητη για να επιφέρει τη μέγιστη ανταπόκριση, την επαναφορά της μνήμης των ψυχικών και σωματικών τραυμάτων, τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στο σώμα και την θεραπεία αυτών μέσα από εργαλεία που δουλεύουν πάνω στο σώμα. Καθώς συμβαίνουν τα τραύματα στον άτομο, δίνουν ώθηση στην δημιουργία μιας "θωράκισης" με σκοπό την προστασία και επιβίωση του ατόμου από το τραύμα, αλλά ταυτόχρονα διακόπτουν και τη ροή της ζωτικής ενέργειας (βιο-ενέργεια, οργόνη) με αποτέλεσμα το άτομο να υποφέρει από σωματικά και ψυχοσυναισθηματικά συμπτώματα. Με τη χρήση των εργαλείων αυτών η ζωτική ενέργεια αποκτά τη φυσιολογική ροή μέσα στο σώμα, και τον παλμό που φυσιολογικά τη διέπει και το άτομο αισθάνεται μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο ενεργειακής ζωτικότητας, συναισθηματικής άνθισης και σωματικής ευεξίας. Με άλλα λόγια συναντά και πάλι τη χαρά στη ζωή.

Την Ελινα την γνώρισα οταν έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδάκι μου, στον Αγγελάκο μου!

Αναζητούσα μια βοηθό μητρότητας και έμαθα για την Ελίνα.

Μιας που δεν μένω Ελλαδα, επικοινωνούσα και μιλούσα μαζι της μέσω Skype, καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αρχικά ήθελα να με στηρίξει σαν βοηθός μητρότητας, αλλά σύντομα επέλεξα να συνεχίσω την επαφή μαζί της, την οποία κράτησα και κρατώ μέχρι και σήμερα, που ο γιός μου κοντεύει να κλείσει τον πρώτο του χρόνο, σα σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Την αγάπησα από το πρώτο λεπτό!!! 

Ηθελα και θελω να μιλαω μαζι της ατέλειωτες ώρες. Στις συνεδρίες με καθοδηγεί και με διδάσκει την αγάπη άνευ όρων για τον εαυτό μου, μέσα από τη συζήτηση και τον καθοδηγούμενο διαλογισμό.

Από τη πρώτη στιγμή ένιωσα ασφάλεια και ηρεμία μαζί της σε ολα αυτα που με απασχολούσαν. Βρηκα έναν ανθρωπο που ήξερα οτι δεν θα με κρίνει για τίποτα, μιλούσαμε για πολλα θέματα και βρήκα την πλήρη αποδοχή!

Βρηκα μια αληθινή φίλη, αδερφή, δούλα,συνοδοιπόρο.

Το πλατύ της χαμόγελο τα λεει ολα για μένα!!!

Αχ μακάρι να την είχα πιο κοντά μου…..

Ηλιάννα Σ.