Τελετή Motherblessing

Ένας από τους πιο γλυκούς - και πιο πνευματικούς - τρόπους να “λούσει” κανείς τη μέλλουσα μαμά με στοργή και αγάπη πριν την άφιξη του “δέματος” είναι μια τελετή motherblessing (σε ελεύθερη μετάφραση μια τελετή ευλογιών στη μητέρα). Και αν και μπορεί να ακούγεται, εν τούτοις δεν είναι καθόλου περίπλοκο και σύνθετο, καθόλου έξω από τη δική μας κουλτούρα ή τους τρόπους που γιορτάζουμε τις περιστάσεις μας, αν φυσικά στο λόγο για να γιορτάσουμε κάποιον συμπεριλαμβάνεται η αγάπη για το πρόσωπο αυτό και η διάθεση να το τιμήσουμε με κάποιον τρόπο, ιδανικά όχι μόνο υλικό.

Μέχρι σήμερα ορισμένες φίλες της μητέρας, επηρρεασμένες από μια Δυτικού (και δη Αμερικάνικου) τύπου παράδοση, με γνώμονα τα δώρα και τα αμαρτωλά εδέσματα (τούρτες, γλυκά, και κάθε λογής αλμυρές γεύσεις που σε καλούν να τους παραδωθείς) για να γιορτάσουν τον ερχομό του μωρού διοργάνωναν (είτε εκείνες ή η ίδια η μαμά) το λεγόμενο “shower party” για να προσφέρουν δώρα για το μωρό που θα έρθει στη ζωή. Στον αντίποδα των περίπλοκων προετοιμασιών μιας τέτοιας γιορτής, και της εμπορευματοποίησης μιας τόσο τρυφερής στιγμής έρχεται μια πιο απλή εκδοχή γιορτής, στην οποία στο επίκεντρο βρίσκεται η γυναίκα, η φίλη που πολύ σύντομα θα μεταβεί στη νέα της ζωή και σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχει πραγματική έμπρακτη ανάγκη υποστήριξης από τον κύκλο των φίλων της. Τον αδερφών της.

Μια τελετή Motherblessing έχει σαν σκοπό να εμπνεύσει τη μέλλουσα μητέρα ακριβώς πριν γεννήσει το μωρό της. Και αυτή την έμπνευση ορισμένες γυναίκες την αναζητούν περισσότερο από ένα πάρτυ απολαύσεων του ουρανίσκου και αχαλίνωτού ξετυλίγματος δώρων για το μωρό (δεν είναι κακό και αυτό, βέβαια…).

Τί είναι το Motherblessing;

Ένα Motherblessing δεν είναι καθόλου καινούργια ιστορία. Έχει πολλές επιρροές από τα blessingways της φυλής των αυτόχθονων Αμερικάνων Navajo που σαν στόχο είχαν να προετομάσουν και να εμψυχώσουν τη μέλλουσα μητέρα για τον επερχόμενη γέννα και την ομαλή της μετάβαση στη μητρότητα, να τη πλυμμηρίσουν με αγάπη, υποστήριξη και εμψύχωση. Είμαι βέβαιη ότι σε όποιο αρχαίο πολιτισμό και παράδοση αν ανατρέξουμε, ακόμη και στη δική μας, θα συναντήσουμε τέτοιες τελετουργίες προσφοράς αγάπης από τις γυναίκες του κύκλου της γυναίκας που γεννά προς εκείνη. Οι τελετές αυτές δεν έχουν καμία

Τί ακριβώς συμβαίνει σε ένα Motherblessing?

Είναι  αλήθεια ότι ένα motherblessing είναι τόσο τελετουργικό όσο προμηνύει το όνομα του. Φυσικά το πόσο βαθιά στις τελετουργίες θα πάει κανείς έγκειται από τις επιθυμίες της γυναίκας και των φίλων της που αναλαμβάνουν να το οργανώσουν εξ ολοκλήρου για εκείνη.

Χρειάζεται να φέρουν οι συμμετέχουσες κάτι για τη μέλλουσα μαμά;

Ναι, χρειάζεται να φέρουν κάποια πράγματα (και πάλι βέβαια μπορούν να επιλέξουν αν και πόσα θέλουν), αλλά σε καμία περίπτωση ότι και να επιλέξουν να φέρουν δε θα τις βάλει σε ιδιαίτερα έξοδα. Ίσως τις βάλει σε έναν άλλου είδους “κόπο” (αυτόν της αναζήτησης για ένα δώρο πιο πνευματικό), που όμως πολύ σύντομα και μόλις δεχτούν τη πρόσκληση να συμμετάσχουν, και ξεκινήσουν τις προετοιμασίες, θα διαπιστώσουν ότι σαν τελετουργία και αυτή, αφενός τους φέρνει ακόμη πιο κοντά στη μαμά, και αφεταίρου πραγματικά αξίζε το κόπο! Σε γενικές γραμμές όσοι συμμετέχουν σε μια τέτοια τελετή βλέπουν τις εμπειρίες, τα συναισθήματα που μοιράζονται και τις αναμνήσεις από αυτή σαν το μεγαλύτερο δώρο προς τη μαμά, αλλά και προς τις ίδιες.

Σε συνεννόηση με κάποια έμπειρη διοργανώτρια θα ζητηθεί από τις φίλες να φέρουν κάτι από τα παρακάτω προκειμένου να το προσφέρουν ως φόρο αγάπης, φιλίας και τιμής στην αγαπημένη τους ετοιμόγεννη:

- Ένα ποίημα, ένα τραγούδι (είτε δικά τους, είτε όχι), ένα ενθύμιο, ή ένα κείμενο αφιερωμένο στο θαύμα της γέννας, και τη δύναμη της μητρότητας, η τη δύναμη της φιλίας τους.

- Λίγες χάντρες (ή απλώς και μια χάντρα από κάθε φίλη), ιδανικά από φυσικά υλικά, ή κάποια υλικά από τη φύση (κοράλια, κοχύλια) που έχουν συλλεγεί έχοντας τη μαμά πάντα υπόψην και μια κλωστή για να περαστούν από αυτή κατά τη διάρκεια της τελετής και εν συνεχεία να τις φορέσει η μαμά και να συνεχίζει να τις φοράει για όσο νιώθει την ανάγκη να συνδέεται με τις αδερφές της. Κάθε μια από αυτές τις χάντρες  υπενθυμίζουν στη γυναίκα που γεννά όλη την αγάπη και την υποστήριξη που έχει από τις αδερφές της. Έτσι πολλές από τις μέλλουσες μητέρες φέρουν το κόσμημα αυτό (ή το έχουν κάπου κοντά τους) και την ώρα του τοκετού γιατί τις βοηθά να παραμένουν ενδυναμωμένες, ειδικά κατά τις πιο προκλητικές ώρες του τοκετού.

Πότε οργανώνεται ένα motherblessing;

Όσο πιο κοντά στη στιγμή της γέννας βιώσει η μέλλουσα μαμά αυτή τη τέλετή, τόσο πιο ζωντανή θα είναι η ανάμνηση της από αυτή την ώρα που θα γεννά, και τα οφέλη της σύνδεσης που θα έχει βιώσει από τις φίλες-αδερφές της θα έχουν άμεσο, θετικό αντίκτυπο εκείνη τη στιγμή. Μεταξύ 37-39 εβδομάδων είναι ίσως η καλύτερη περίοδος να συμβεί κάτι τέτοιο.

Που γίνεται μια τέτοια τελετή;

Συνήθως η τελετή λαμβάνει χώρο σε ένα μεγάλο δωμάτιο του σπιτιού (πιο πιθανό στο καθιστικό) ή σε κάποιο εξωτερικό χώρο κοντά στη φύση, ή σε κάποιο χώρο που έχει νοικιάσει για την περίσταση η παρέα της εγκύου.

Προσωπικά ο ιδανικότερος χώρος που έχω συναντήσει μέχρι στιγμής, στη περιοχή της Αττικής, για μια τελετή Motherblessing είναι το υπέροχο yurt που διαθέτει το Περιβόλι στη Βάρη

Πως πρέπει να προετοιμαστεί ο χώρος που θα γίνει η τελετή;

Τυπικά σε μια τελετή motherblessing δημιουργείται ένας βωμός, ή ένας χώρος στο κέντρο του δωματίου ο οποίος κοσμείται με διάφορα συμβολικά αντικείμενα, γύρω από τον οποίο συγκεντρώνονται οι γυναίκες φίλες της μέλλουσας μητέρας και η ίδια, συνήθως σε μια περίοπτη θέση, καθώς εκείνη είναι και το επίκεντρο όλης της γιορτής. Μπορεί κανεις να γίνει πολύ δημιουργικός και να τοποθετήσει κεριά και άνθη και οτιδήποτε άλλο θα ευνοήσει μια οικεία, ζεστή και ίσως και μυστικιστική ατμόσφαιρα.

Πως μπορώ να διοργανώσω ένα μοναδικο (και διασκεδαστικό συνάμα) motherblessing για τη κολλητή μου;

Κατ΄αρχήν σε αυτό το project μπορώ να σε καθοδηγήσω εγώ σχεδιάζοντας κάθε λεπτομέρεια μαζί σου και αποφορτίζοντας σε από τον όγκο της οργάνωσης.

Παράλληλα είτε με τη δική μου βοήθεια ή και μόνη σου μπορείς να:

- Ζητήσεις από κάθε καλεσμένη να φέρει ένα αγαπημένο έδεσμα (ιδανικά όχι πολύ ανθυγιεινό, μιας και είναι αρκετά σημαντικό το πνεύμα να παραμένει ανεπηρρέαστο από συστατικά όπως το αλκοόλ, τη ζάχαρη και τα πολύ λιπαρά τρόφιμα).

- Οργάνωσεις ώστε κάποια (ή κάποιες) από τις φίλες να προσφέρουν στο τιμώμενο πρόσωπο ένα ποδόλουτρο και να συγκέντρωσεις τα απαραίτητα αντικείμενα και συστατικά για αυτό (αιθέρια έλαια, έλαια βάσεις, άνθη, και μια όμορφη λεκάνη για να τοποθετηθούν μέσα)

- Συλλέξεις άνθη και υλικά για να φτιάξετε την ώρα της τελετής ένα στεφάνι για τη μαμά

- Προμηθευτείς χέννα και να σχεδιάσεις μια μάνταλα ή κάποιο άλλο τατουάζ στη φουσκωμένη κοιλίτσα της μαμάς (αν μείνει μέχρι τη στιγμή του τοκετού, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ζήσει κανείς τις αντιδράσεις των ανθρώπων που θα φροντίσουν την επίτοκο στο μαιευτήριο…)

- Φέρεις ένα τύμπανο και άλλα κρουστά που θα δώσουν το ρυθμό σε όμορφα τραγούδια και θα δημιουργήσουν μια κατάνυξη και διάθεση για γιορτή (και γιατί όχι καιλίγο λίκνισμα!)

- Προετοιμάσεις μαζί με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες μια λίστα με τραγούδια

- Φέρεις και άλλα υλικά για τη τελετή (αντικείμενα, σύμβολα για τον βωμό, όπως φτερά, κρυστάλλους, βότσαλα, κεριά, κλπ)

- Παρακινήσεις όσες φίλες έχουν γεννήσει ήδη να μοιραστούν (αν έχουν) όμορφες ιστορίες γέννας που θα εμπνεύσουν τη μέλλουσα μαμά

- Συζητήσεις το πλάνο που έχει η ίδια για τον τοκετό της (αλλά και τη μετέλιτα ζωή της με το μωρό της) να της επιτρέψεις να μοιραστεί τις όποιες ανησυχίες της και να διαλογιστείτε όλες μαζί με θετικές δηλώσεις για την κορυφαία αυτή στιγμή

Και η λίστα είναι ατέλειωτη (και χωρίς καμία προυποθεση και πρωτόκολλο)! Ότιδήποτε θα δημιουργήσει ένα κλίμα θετικής ενέργειας, σύνδεσης και αγάπης μεταξύ των φίλων και της γυναίκας που τιμούν είναι ευπρόσδεκτο για εκείνη τη ώρα! Μπορείς να αφήσεις τη φαντασία σου να δημιουργήσει! Αλλά όπου χρειαστείς εσύ και όσες φίλες επιλέξετε να οργανώσετε μιαα τέτοια τελετή για την αγαπημένη σας θα είμαι στη διάθεση σας!

Μια γυναίκα που λαμβάνει άπλετη ανιδιοτελή αγάπη έχει πολλή περισσότερη να επιστρέψει στο πλάσμα που τη χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλον. Το μωρό της. Και πραγματικά δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο να προσφέρει κανείς έμμεσα και σε εκείνο.

Ας μη το ξεχνάμε ποτέ, σαν γυναίκες χρειαζόμαστε η μια την άλλη πολύ περισσότερο από οσο νομίζουμε!