“Γέννα δεν είναι μόνο το να κάνουμε μωρά. Γέννα είναι το να κάνουμε μητέρες - δυνατές, άξιες, ικανές μητέρες που εμπιστεύονται τον εαυτό τους και την εσωτερική τους δύναμη”.

Barbara Katz Rothman

 

Αν υπάρχει μια κορυφαία στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας, αν υπάρχει ένα και μόνο βίωμα που θα την καθορίσει για το υπόλοιπο της ζωής της, αυτό είναι η στιγμή της γέννησης των παιδιών της. Με κάθε γέννα της, η γυναίκα ξαναγίνεται από γυναίκα μητέρα, για το παιδί που μόλις γεννήθηκε. Όλη η εμπειρία της από τη σύλληψη και μετά αλλά με κορυφαία στιγμή αυτή του τοκετού θα επηρρεάσει τον τρόπο που θα συνδεθεί με αυτό το παιδί, αλλά και το πως θα αισθάνεται για τον εαυτό της και την ικανότητά της να αναθρέψει το παιδί αυτό. Να γίνει μια αρκετά καλή μητέρα για αυτό. Φυσικό και επόμενο να επηρρεάσει και το παιδί το ίδιο, γεγονός που πλέον επιβεβαιώνεται μέσα από τις έρευνες της προγεννητικής ψυχολογίας και των νευροεπιστημών.

Δυστυχώς στις μέρες μας η γέννα έχει περάσει στα χέρια ενός συστήματος που περισσότερο θυμίζει αυτό μιας βιομηχανίας. Κάθετη παραγωγή μωρών στη διάρκεια της οποίας το βίωμα, ο συναισθηματικός κόσμος της μητέρας (και του κυήματος, κατ΄επέκταση) και η θέση της την ώρα του τοκετού, η μητρική υπόσταση της και το έντστικτό της είναι σχεδόν ολοκληρωτικά παραγκωνισμένα. Οι γυναίκες καθημερινά βιώνουν τραυματικά γεγονότα που έντονα θυμίζουν σκηνές σεξουαλικής κακοποίησης στα κρεββάτια των μαιευτηρίων, σκηνές που δε διαφέρουν στον τρόπο που αποτυπώνονται στο ψυχισμό της επιτόκου από έναν βιασμό. Όλα στο όνομα του να βγει ένα μωρό (αμφισβητήσιμα, δείχνουν τα μακρόχρονα συμπτώματα και οι μονίμως πλήρεις ΜΕΝΝ) υγιές, να εξυπηρετηθεί το σύστημα και να αποσυμφορηθεί ο φόρτος εργασίας των γιατρών, ειδικά όσο πλησιάζουν οι άδειες των διακοπών. Αυτό αξίζεις για την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σου; Αυτό αξίζει για καλωσόρισμα στον κόσμο τούτο το μωρό σου;

O Michel Odent, διάσημος Γάλλος μαιευτήρας που προσμετρά πάνω από 20.000 τοκετούς στο ενεργητικό του, μας προειδοποιεί: “Αν θέλουμε ν' αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον τρόπο που γεννιούνται τα μωρά”.

 

Μαθαίνουμε να Γεννάμε!

Στο The Joy of Birth οργανώνονται και συντονίζονται ομαδικές Συναντήσεις Περιγεννητικής Αγωγής στις οποίες κάθε γυναίκα ή/και ζευγάρι έχει την ευκαιρία να έρθει θεωρητικά και βιωματικά σε επαφή με τον τρόπο που γεννιέται ο άνθρωπος. Να λάβει ενημέρωση, στήριξη και καθοδήγηση, ώστε να αποκτήσει γνώση και γνώμη για τον τρόπο που επιθυμεί να φέρει στον κόσμο το παιδί του. Όποια και αν είναι η τελική σου απόφαση, με τη βοήθεια των συναντήσεων αυτών θα είσαι σε θέση να την υποστήριξεις και να επιλέξεις μια ομάδα επαγγελματιών που θα σε πλαισιώσει την ώρα του τοκετού με σεβασμό και αγάπη. 

 

Προγεννητική Γιόγκα

Παράλληλα με τις συναντήσεις αυτές γίνονται τακτικά και ομάδες Προγεννητικής Γιόγκα που είναι βασισμένες στις αρχές του παγκόσμιου και διεθνούς φήμης οργανισμού Birthlight.  Σ' αυτό το σύστημα που είναι μελετημένο πάνω στισ έγκυες γυναίκες των αυτόχθονων λαών της κεντρικής και νότιας Αμερικής και άλλων παραδοσιακών κοινοτήτων, τα όρια διευρύνονται πέρα από τα όρια μιας συνηθισμένης πρακτικής γιόγκα στην οποία οι asanas προσαρμόζονται απλά στις ιδιαίτερες ανάγκες κι αλλαγές του σώματος μιας εγκύου. Τα οφέλη απ' αυτή την πρακτική είναι αναρρίθμητα και ειδικά για τη στιγμή του τοκετού τα όσα θα διδαχθείς στη γιόγκα εγκυμοσύνης θα είναι πολύτιμα για να είναι αυτή η εμπειρία όσο το δυνατόν πιο θετική και ευχάριστη. Μεταξύ άλλων τα μαθήματα  περιλαμβάνουν θεωρητικό και βιωματικό μέρος στο οποίο διδάσκεται η ανάπτυξη της εγκυμοσύνης και η φυσιολογία της γέννας, ώστε η έγκυος α) να μάθει τρόπους και θέσεις να γεννά ευκολότερα και πιο ανώδυνα β) ν' αναπτύξει την επαφή με τη λεκάνη της για την ενίσχυση της βέλτιστης θέσης κι ανάπτυξης του εμβρύου και παράλληλα την αποφυγή καταπόνησής της και την ανάπτυξη της ευλυγισίας της πυέλου. Αν σε εξυπηρετεί καλύτερα μπορείς να κάνεις και ατομικές συναντήσεις στο χρόνο και το χώρο που προτιμάς. Αρκεί να επικοινωνήσεις μαζί μου για να το προγραμματίσουμε.

 

Βοηθός Μητρότητας - Doula

“Η μητρότητα μοιάζει μ' ένα δώρο της φύσης στα θηλυκά πλάσματα, με τον τοκετό να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του δώρου αυτού. Γι' αυτό το λόγο, η γυναίκα που γεννάει, εκτός από την ιατρική παρακολούθηση, έχει ανάγκη από αγάπη, ενθάρρυνση, σεβασμό.”

Αν δε γνωρίζεις για τις doulas (βοηθούς μητρότητας στα Ελληνικά) ήρθε η ώρα να το κάνεις! Και έπειτα φρόντισε να έχεις μια για την ώρα του τοκετού, αλλά και στη λοχεία. Η παρουσία της είναι αναντικατάστατη, καθώς εκείνη θα βρίσκεται αδιάλλειπτα δίπλα σου αποκλειστικά και μόνο για εσένα (ή και για το σύντροφό σου) και για ό,τι χρειάζεσαι, ανεξάρτητα από τον τόπο και τον τρόπο που έχεις επιλέξει να γεννήσεις. Όλες οι έρευνες των τελευταίων χρόνων αναδεικνύουν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εμπειρία του τοκετού, τη μείωση της χρονικής διάρκειάς του, τη μείωση των πιθανοτήτων για να ζητήσει η επίτοκος ιατρικές και φαρμακευτικές παρεμβάσεις, ή να εκτελεστούν αναγκαία και επειγόντως, και πολλά άλλα οφέλη που φέρνει η παρουσία μιας doula στη γέννα. Αλλά τίποτα απ' όλ' αυτά δεν είναι τυχαίο, καθώς η doula με τη μορφή της αδερφής, της μητέρας, της γειτόνισσας, ή όποιας άλλης γυναίκας, έμπειρης από την κοινότητα της επιτόκου, ήταν πάντα δίπλα στη γυναίκα που γεννούσε. Πολύ πριν έρθει στο προσκήνιο το ιατρικό προσωπικό.

 

“Όταν μια γυναίκα γεννάει, δεν γεννιέται μόνο ένα μωρό, αλλά και μια μητέρα. Το πώς θα της συμπεριφερθούμε, θα επηρρεάσει τον τρόπο που αισθάνεται για τον εαυτό της σα μητέρα και σα γονιός. Να είσαι ευγενής. Να είσαι καλός. Να ακούς.”

Ruth Ehrhardt,

Η Ελίνα έχει υπάρξει η doula (βοηθός μητρότητας) μου στον τοκετό μου, η προσωπική μου σύμβουλος, η υποστήριξη μου στη λοχεία, η δασκάλα μου στη γιόγκα εγκυμοσύνης, έχει υπάρξει η έμπιστη μου και η φίλη μου στην πιο προκλητική περίοδο της ζωής μου ως τώρα.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μου η Ελίνα με βοήθησε να αποκτήσω την ανατομική γνώση σε σχέση με το πως δουλεύει το σώμα μου πριν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του τοκετού. Δουλέψαμε συστηματικά μαζί, ώστε να αναπτύξω τις δεξιότητες για να βοηθήσω το σώμα και τον νού μου προκειμένου να υποδεχτούν τη γέννα και το μικρό μου κοριτσάκι στη πιο καταπληκτική, εκπληρωτική και ενδυναμωτική εμπειρία της ζωής μου.

Αυτή της κατ’ οίκον γέννησης του μωρού μου.

Σοφία Π.