Τρείς είναι οι βασικές ανάγκες, ο βασικές απαιτήσεις ενός μωρού, από τη στιγμή που θα βρεθεί για πρώτη φορά στην αγκαλιά σου, και για τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο ζωής του· η συναισθηματική πλήρωση, η αγάπη δηλαδή και η ζεστασιά (κυριολεκτικά), που θα έρθουν από την αγκαλιά σου και την επαφή του μαζί σου, και η σωματική θρέψη που θα έρθει από το στήθος σου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως και οι τρεις αυτές βασικές ανάγκες βρίσκουν κάλυψη μέσα από τη μαγική διαδικασία του μητρικού θηλασμού.

Ο μητρικός θηλασμός μπορεί σε πολύ μεγάλο βαθμό να προσφέρει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί ο αναντικατάστατος δεσμός μεταξύ του ζεύγους μητέρας-βρέφους. Αν και ο δεσμός αυτός μπορεί να δημιουργηθεί με πολλούς άλλους τρόπους, και ίσως και αργότερα στη ζωή του παιδιού σου, εν τούτοις ο απλούστερος, ευκολότερος και πλέον φυσικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι και θα παραμένει πάντα ο θηλασμός.

Όπως, όμως με τις περισσότερες δεξιότητες που αποκτά ο άνθρωπος, σε αντίθεση με τα κατώτερα από εκείνον θηλαστικά, το ίδιο και με τον θηλασμό, η προυπόθεση για το βέλτιστο ξεκίνημα και την επιτυχία του για όσο η μητέρα το επιθυμεί είναι να υπάρχει η γνώση και η εμπειρία σε αυτόν. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι η διαδικασία είναι ενστικτώδης και να αφηνόμαστε σε αυτό το ένστικτο να μας καθοδηγήσει γιατί τουλάχιστον για τις μητέρες ο θηλασμός είναι μια τέχνη που μαθαίνεται.

Στις μέρες μας, μετά από σχεδόν 100 χρόνια σταδιακής αντικατάστασης του θηλασμού με τεχνητή διατροφή των βρεφών είναι σχεδόν αδύνατον για μια γυναίκα να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτή τη βιωματική γνώση. Αν σε αυτή την άγνοια προσθέσουμε και την κατά κύριο λόγο άγνοια και κακή ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας με τους οποίους μια έγκυος και λεχώνα έρχεται σε πρώτη επαφή, δεν είναι να απορεί κανείς για τα τελευταία στοιχεία που θέλουν:

- το 89% των γυναικών να είναι θετικά προσκείμενες στο να θηλάσουν μετά τη γέννηση του μωρού τους, αλλά εν τέλει

- μόνο το 41% να θηλάζουν μετά τη πρώτη μέρα γέννησης του μωρού τους,

- μόλις το  21% να θηλάζει μετά τον πρώτο μήνα

- μόνο το 11% να θηλάζει μετά τον τρίτο μήνα

και μόλις το 0,9% να συνεχίζει το θηλασμό μετά τον 6ο μήνα (τη στιγμή που ο ΠΟΥ συστήνει θηλασμό για τουλάχιστον 2 χρόνια και από εκεί και ύστερα για όσο η μητέρα ή/και το βρέφος το επιθυμούν)

Σε μια κοινωνία όπου ο κάθε ένας από εμάς έχει και από μια άποψη, η θηλάζουσα μητέρα βρίσκεται πολύ συχνά σε πλήρη σύγχυση προσπαθώντας να ακολουθήσει αντικρουόμενες οδηγίες των επαγγελματιών υγείας. Αυτό είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός τη στιγμή που η πρόσβαση σε επιστημονική γνώση είναι πλέον τόσο προσιτή σε όλους ίδιαίτερα με τη βοήθεια του διαδικτύου και των τόσων σεμιναρίων, συμποσίων, επιστημονικών ημερίδων και έγκυρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων  που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. Εν τούτοις οι περισσότερες πληροφορίες που οι επαγγελματίες και τα πρόσωπα από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον της μητέρας διοχετεύουν σε μια μέλλουσα μητέρα είναι τις περισσότερες φορές αναχρονιστικές και λανθασμένες.

Πέρα από τις πληροφορίες και τη “τεχνική κατάρτιση” όμως ο θηλασμός για να πετύχει (όπως και όλη η διαδικασία δημιουργίας δεσμού με το μωρό μας) χρειάζεται και ένα περιβάλλον υποστηρικτικό και ενσυναισθητικό. Πάμπολες είναι οι μαρτυρίες νέων μητέρων που αυτό το καταδεικνύουν. Τόσο το οικογενειακό, το νοσοκομειακό όσο και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον αδυνατεί να προσφέρει την υποστήριξη και τη συμπαράσταση που μια θηαζουσα μητέρα έχει τόσο ανάγκη ειδικά κατά τις πρώτες μέρες του θηλασμού. Το αποτέλεσμα; Αίσθημα αποτυχίας, ματαίωση, απογοήτευση, θυμός, που ορισμένες φορές οδηγούν και σε πολύ δύσκολες ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις.

Στο The Joy of Birth ο θηλασμός είναι προσωπική υπόθεση!

Έχοντας θηλάσει δύο παιδιά για τουλάχιστον δυόμιση χρόνια, έχοντας παρακολουθήσει σεμινάρια και μελετήσει πρωτόκολλα πάνω στο θηλασμό από επαγγελματικό και προσωπικό ενδιαφέρον είμαι σε θέση να προσφέρω πρακτική και θεωρητική κατάρτιση τόσο μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται στο The Joy of Birth (Το Τέταρτο Τρίμηνο, Ολοκληρωμένη Περιγεννητική Αγωγή, κλπ) όσο και μέσα από ατομικές συναντήσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ζευγαριού ή της μέλλουσας μητέρας. Παράλληλα ως doula (βοηθός μητρότητας τοκετού/λοχείας) βρίσκομαι δίπλα στο πλευρό της μητέρας από τη πρώτη κιόλας στιγμή της γέννησης για να βοηθησω ώστε το ζεύγος μητέρας/βρέφους να έχουν ένα βέλτιστο ξεκίνημα με το θηλασμό, που σχεδόν πάντα εξασφαλίζει και μια ευκολότερη συνέχεια, αλλά και να υποστηρίξω πρακτικά και ψυχοσυναισθηματικά τη λεχώνα στο σπίτι κατά τις πρώτες μέρες ή και μήνες που ένα μωρό θηλάζει.

Πλέον μπορείς να ξεχάσεις τη τόσο συνηθισμένη ατάκα “Θέλω να θηλάσω, αλλά θα έχω γάλα;…” Γάλα έχουν όλες οι γυναίκες. Εδώ όλες οι γυναίκες βρίσκουν και την απαραίτητη υποστήριξη και έτσι ο θηλασμός γίνεται απλά και μόνο μια υπέροχη και μοναδική διαδικασία σύνδεσης με το μωρό σου, και ένα υπέροχο ταξίδι αγάπης για όσο εσύ ή/και το μωρό σου το επιθυμείτε!

 

Η Ελίνα έχει υπάρξει η doula (βοηθός μητρότητας) μου στον τοκετό μου, η προσωπική μου σύμβουλος, η υποστήριξη μου στη λοχεία, η δασκάλα μου στη γιόγκα εγκυμοσύνης, έχει υπάρξει η έμπιστη μου και η φίλη μου στην πιο προκλητική περίοδο της ζωής μου ως τώρα.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μου η Ελίνα με βοήθησε να αποκτήσω την ανατομική γνώση σε σχέση με το πως δουλεύει το σώμα μου πριν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του τοκετού. Δουλέψαμε συστηματικά μαζί, ώστε να αναπτύξω τις δεξιότητες για να βοηθήσω το σώμα και τον νού μου προκειμένου να υποδεχτούν τη γέννα και το μικρό μου κοριτσάκι στη πιο καταπληκτική, εκπληρωτική και ενδυναμωτική εμπειρία της ζωής μου.

Αυτή της κατ’ οίκον γέννησης του μωρού μου.

Σοφία Π.