Ελίνα Ζαμπούνη | Βοηθός Μητρότητας (Doula), Σύμβουλος Ψυχικής ΥγείαςΕίμαι η Ελίνα, σύντροφος του Αλέξη και μαμά της Άρτεμις που γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2009 και του Ορφέα που ήρθε το χειμώνα του 2014.

 

Η "Δασκάλα" μου

Όλα ξεκίνησαν με τη σύλληψη της κόρης μου, εκείνο το Φθινόπωρο του 2008. Ο ερχομός της Άρτεμις ήταν το πιο χαρμόσυνο και συγκλονιστικό γεγονός που είχα μέχρι τότε ζήσει στη ζωή μου. Ωστόσο, η γέννηση της και η μετέπειτα ειδικά εξέλιξη των γεγονότων μέσα στο μαιευτήριο (πολυήμερη, αναίτια απομάκρυνση) έμελλαν να γίνουν από τα τραυματικότερα συμβάντα της ζωής μου. Ήταν όμως και αυτά για τα οποία θα αισθάνομαι πάντα ευγνώμων που έζησα, γιατί πάνω από όλα με δίδαξαν την πλήρη ανάληψη της ευθύνης του εαυτού μου. Μέ άλλα λόγια, με ωρίμασαν και συνέβαλαν στο να μάθω να με συμπονώ ως μητέρα, τόσο εμένα, όσο και όλες τις νέες μητέρες και γυναίκες.

Ό,τι συνέβη εκείνες τις πρώτες μέρες στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσω την πιο βαθιά προσωπική αναζήτηση της αλήθειας μου και για να ανακαλύψω το κάλεσμά μου στη ζωή, αυτό της Doula (Βοηθού Μητρότητας ελληνιστί) και της Συμβούλου Προσωπικής Ανάπτυξης. Μέσα από αυτά τα δύο λειτουργήματα στηρίζω όποια γυναίκα το έχει ανάγκη από τη στιγμή που επιλέγει να γίνει μητέρα, αλλά και πέρα από αυτή τη στιγμή, κάθε γυναίκα που θέλει να ενδυναμώσει το κομμάτι της θηλυκής της πλευράς. Παράλληλα είμαι στη διάθεση κάθε ζευγαριού που επιλέγει να δημιουργήσει μια οικογένεια και αναζητά έγκαιρη ενημέρωση και υποστήριξη ώστε να το κάνει με τη μεγαλύτερη δυνατή επίγνωση.

 

Τα όπλα μου

To 2012 έγινα μια από τις πρώτες βοηθούς μητρότητας εκπαιδευμένη από τον Σύλλογο Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος (και την αγαπημένη μου Μαρία Ανδρεουλάκη). Ταυτόχρονα ολοκλήρωσα και την εκπαίδευσή μου ως δασκάλα προγεννητικής γιόγκα από τον οργανισμό Birthlight. Πιστεύω βαθιά ότι η γιόγκα αυτή αποτελεί τη βάση της βιωματικής παιδείας μιας γυναίκας για να κυοφορήσει και να γεννήσει με ασφάλεια, υγεία και χαρά τα παιδιά της. Όλα αυτά τα συνδύασα παράλληλα με τις αρχικές μου σπουδές (ΒΑ Ψυχολογίας, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος - Deree College, 2001) και με πολλές μελέτες σε μοντέλα συμβουλευτικής, και προγράμματα περιγεννητικής αγωγής (childbirth education) από την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πιο πρόσφατα γνωρίστηκα με τη θεραπευτική, σχεδόν μαγική δύναμη που κρατούν οι κύκλοι γυναικών και όλα τα τελετουργικά (tribal rituals) που έρχονται μέσα από τα βάθη των χιλιετιών και των παραδόσεων από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης (Red Tent Doula Preparation Course, 2015). Τον Νοέμβρη του 2016 είχα μια πιο βαθιά επαφή με τις αρχαίες παραδόσεις των αυτόχθονων φυλών της Αμερικής, μέσα από την εκπαίδευση μου στο Sacred Women's Teachings της Vivian Menjivar, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2017 παρακολούθησα την εκπαίδευση Conversations With The Womb με την Giuditta Tornetta. Αυτή η εμπειρία ήταν η πιο καθοριστική για να πάρω την απόφαση να ξεκινήσω νέους κύκλους γυναικών με επίκεντρο την επαφή και δυνητική θεραπεία της Μήτρας μας, και των ψυχοσυναισθηματικών τραυμάτων που φέρει. Τον Μάιο του 2017 εκπαιδεύτηκα και στο Good Beginnings, το οποίο αποτελεί μέρος του συστήματος Gentle Bio-Energetics της Eva Reich, ενός συστήματος ενεργειακής ψυχοθεραπείας, εμπνευσμένο από το έργο και τις μεθόδους του πατέρα της Wilhelm Reich. To Good Beginnings έχει προσαρμοσμένες τεχνικές για τη περιγεννητική περίοδο.

Είναι δέσμεση μου να συνεχίσω να παρακολουθώ σεμινάρια και εκπαιδεύσεις σε οτιδήποτε ειδικεύεται στην υποστήριξη, εκπαίδευση και καθοδήγηση των γυναικών όχι μόνο κατά την περιγεννητική περίοδο, αλλά για όλη τους τη ζωή, με σκοπό την ενδυνάμωση τους και την αποκατάσταση των αναφαίρετων δικαιωμάτων της χαράς και της απόλαυσης στη ζωή τους. Είναι εξάλλου δέσμευση και για την προσωπική μου ανάπτυξη.

 

Mothering the Mother

Σαν doula, ο ρόλος μου είναι να δημιουργώ και να διατηρώ τον ασφαλή "χώρο" σε μια μέλλουσα και νέα μαμά, και ειδικά σε μια μαμά καθώς γεννάει. Είμαι αόρατα παρούσα για να τη βοηθήσω να ελευθερώσει αβίαστα και ανεμπόδιστα όλο της το δυναμικό, όλα της τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ελπίδες της γι' αυτό το θαύμα που βιώνει. Με άλλα λόγια είμαι πρόθυμη να διαβώ μαζί της οποιαδήποτε διαδρομή έχει επιλέξει να ταξιδέψει. Και θα το κάνω με αστείρευτη, άνευ όρων υποστήριξη και με ανοιχτή την καρδιά μου. Χωρίς να την κρίνω, χωρίς καμία απόπειρα να τη διορθώσω, να την κάνω να αισθανθεί ανεπαρκής, ή να επηρρεάσω το αποτέλεσμά της.

 

Ολιστική Συμβουλευτική στη Περιγεννητική Περίοδο

Ως σύμβουλος μητρότητας καθοδηγώ τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της περιγεννητικής περιόδου, αλλά και πριν από αυτή, για όσες χρειάζονται υποστήριξη σε θέματα γονιμότητας ή ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τα όρια της "συνειδητής σύλληψης".  Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είμαι εκεί για όσες γυναίκες (ή ζευγάρια) συναντούν ψυχοσυναισθηματικά εμπόδια και για όσες αναζητούν την έμπνευση και την επίγνωση για να ανακαλύψουν τους θησαυρούς που κρύβει αυτή η τόσο ιδιαίτερη περίοδος. Η υποστήριξη συνεχίζεται και μετά τη γέννα για όσες δυσκολεύονται με την απαιτητική πραγματικότητα της μητρότητας και προβληματίζονται με το πως να συμφιλιωθούν με αυτήν τη νέα ταυτότητά τους. Οι υπηρεσίες συμβουλευτικής προσφέρονται και σε μέλλοντες και νυν γονείς, που τους ενδιαφέρει να προχωρήσουν με επίγνωση στο επόμενο στάδιο προσωπικής τους ανάπτυξης, αυτό της δημιουργίας μιας Ιερής Οικογένειας. Ο τρόπος που δουλεύω συμβουλευτικά έχει ως βάση την ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία του ατόμου. Συνοπτικά η προσέγγιση αυτή εστιάζει στο τρίπτυχο νους-σώμα-πνεύμα. Αποπειράται δηλαδή να κατανοήσει και να εξηγήσει τους τρόπους με τους οποίους οι προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει το άτομο σε ένα από τα σκέλη αυτά συνδέονται (πολλές φορές και αμφίδρομα) με προκλήσεις σε ένα άλλο, και να εργαστεί και με τις τρεις αυτές πτυχές που απαρτίζουν το άτομο.  

Η Ελίνα είναι ένα πολύ έντιμο και ακέραιο άτομο, που λειτουργεί με υπευθυνότητα, ενσυναίσθηση, αυθεντικότητα, μα πάνω από όλα, με πολλή αγάπη, πάθος και μεράκι γι’ αυτό που κάνει, στοιχεία απαραίτητα στον χαρακτήρα ενός καλού θεραπευτή.

Σοφία Τσουμάκη Οικογενειακή Σύμβουλος/Τραυματοθεραπεύτρια/Ενεργειακή Ψυχοθεραπεύτρια/Δασκάλα Θεραπευτικής Γιόγκα

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για το πως μπορώ να σε υποστηρίξω;